Een vroegbarokke kerst met Ensemble Agamemnon

Leeuwarden - Ensemble Agamemnon geeft zondag 15 december vanaf 15.00 uur een bijzonder kerstconcert in de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden.

Met muziek van Claudio Monteverdi, Heinrich Schütz en Johann Joseph Fux brengt het jonge ensemble van de cornettospeler François Cardey licht en warmte in de donkere dagen voor kerst. De sopraan en vijf instrumentalisten van Ensemble Agamemnon richten zich op vroegbarokke pastorales: muziek waarin herders en harmonie met de natuur centraal staan. De zoete klanken van Monteverdi’s slaapliedje Berceuse d’Arnalta, Schütz’ Weihnachtshistorie en de pastorales van Fux en zijn tijdgenoten vormen de perfecte opmaat naar de kerstperiode.

Het ensemble wordt verder gevormd door Alice Kamenezky (sopraan), Anaëlle Blanc (Verdin viool), Sarah Van Oudenhove (viola da gamba), Louis Capeille (Tripelharp) en Kazuya Gunji (orgel en klavecimbel).

Ensemble Agamemnon werd in 2013 gevormd door Cardey uit jonge musici met een gedeelde liefde voor het vocale en instrumentale repertoire van de zeventiende eeuw uit Italië en het Heilige Roomse Rijk. Aandachtspunten zijn muziek van te herontdekken componisten, de affectenleer en de rol van muziek in de liturgie. Ensemble Agamemnon werkt graag samen met kunstenaars uit andere disciplines zoals regisseurs, choreografen, filmmakers en digitale kunstenaars.

Dit concert maakt deel uit van het Seizoen Oude Muziek. Daarin presenteren de makers van het Festival Oude Muziek de mooiste muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.