Santa Run dit jaar in de Stoereloermodus

LEEUWARDEN - De binnenstad van Leeuwarden kleurt op zaterdagmiddag 21 december weer rood. Honderden kerstmannen banen zich dan een weg door de smalle straatjes voor de jaarlijkse Rotary Santa Run van 2.5 kilometer.

De opbrengst van de loop en bijbehorende afterparty gaat dit jaar naar Stichting Stoereloer, die iedere zomer een kunstzinnige week voor kinderen uit Leeuwarden organiseert, waarin kunst, techniek en ambacht samen komen.

,,We organiseren de zomerweek nu voor de achtste keer’’, vertelt Mariese Schuurman, projectleider en initiatiefnemer van Stoereloer. ,,In de eerste week van de zomervakantie kunnen kinderen vijf dagen lang allemaal creatieve, gekke workshops volgen in de oude Ambachtsschool in Huizum-West. Alle kinderen van zes tot dertien jaar zijn welkom. Daarbij heeft Stoereloer speciale aandacht voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, die niet op vakantie kunnen. Die mogen gratis naar binnen.’’

Touwtjes aan elkaar knopen

Stoereloer wordt al langer financieel ondersteund door de Leeuwarder Rotary Clubs, die ook de Santa Run organiseren. Daardoor is er meer continuïteit voor Stoereloer. Met de opbrengst van de Santa Run worden nieuwe workshops ontwikkeld en kunnen de materialen worden betaald. ,,Het is ieder jaar weer lastig om de touwtjes aan elkaar te knopen, waardoor het steeds onzeker is of we kunnen blijven bestaan. We zijn helemaal afhankelijk van giften en subsidies. Gelukkig zien steeds meer partijen het belang Stoereloer in, zoals de Rotary, de gemeente en LF2028. Dankzij de opbrengst van de Santa Run kunnen we nu al zeggen dat de zomerweek 2020 doorgaat’’, zegt een blije Schuurman.           

Kunst, techniek, ambacht

Vorig jaar was het thema van de zomerweek ‘Lucht’. De kinderen hebben 3D-luchtkastelen gebouwd, gebakken-lucht-boten ontworpen en ze hebben luchtkrachtexperimenten gedaan. ,,Bij Stoereloer dagen we kinderen op een speelse, niet-schoolse manier uit.Tijdens de workshops kunnen ze met nieuwe technieken en duurzame materialen aan de slag om dingen te maken die ze nog niet eerder hebben bedacht. Wat je later ook wilt worden, het is belangrijk om creatief te leren denken. We willen kwaliteit bieden en goede workshops geven, zodat kinderen er écht iets aan hebben. Door kunst, techniek en ambacht samen te voegen onder leiding van professionele kunstenaars, heeft de zomerweek echt een meerwaarde voor de kinderen’’, aldus Schuurman.

Wat de kinderen zelf van vinden van de zomerweek? ,,Die staan iedere dag te trappelen van ongeduld. De dingen die ze maken willen ze graag meenemen om thuis te laten zien. Een jongetje waarvan de lerares zei dat hij onhandelbaar was, heeft een week lang ademloos meegekeken bij de smid. Nu wil hij later ook smid worden. Dat je dat aan een kind kunt meegeven is fantastisch!’’

Stoereloermodus

Wat verwacht Schuurman van de Santa Run? ,,Natuurlijk zie ik graag dat er veel renners zijn en dat de stad helemaal rood kleurt. Ik verwacht dat iedereen in een vrolijke ‘Stoereloermodus’ komt, lekker gek en speels, een beetje ontregeld. Alles kan en mag bij Stoereloer. Wij gunnen ieder kind dat niet op vakantie kan een leuke besteding in de zomervakantie. Als je Stoereloer een warm hart toedraagt, loop dan mee met de Santa Run!’’

Hoe je meedoet met de Santa Run en waar je je kerstmannenpak bemachtigt, lees je op de website: leeuwarden.rotarysantarun.nl.

Tekst: Else Rietveld