Grote of Jacobijnerkerk Leeuwarden krijgt een nieuwe glazen foyer

De Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden krijgt een nieuwe foyer. Het verbindingsgebouwtje tussen de middeleeuwse kerk en de Kosterij maakt plaats voor een prominent ontwerp met glazen gevels en een opvallend dak van koper.

Door het entreegebouw te vernieuwen wil de Protestantse Gemeente te Leeuwarden dat de ingang van het oudste monument van de gemeente Leeuwarden meer opvalt. Volgens Jan Veltman, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, verandert het vrij gesloten complex door het af te breken en een nieuwe foyer te bouwen in een open en transparante ruimte.

Gerard Brouwer, van architectenbureau Kijlstra-Brouwer bna uit Beetsterzwaag vertelt: ,,Het nieuwe gebouw wordt qua oppervlakte net zo groot als het bestaande, maar valt veel meer op dankzij de glazen gevels en – vooral – het koperen dak dat als een soort gevouwen vleugel tussen de twee monumenten hangt. Het wordt opgehangen aan een boog met tuien, zodat er geen kolommen nodig zijn.”

Omdat het werk nog moet worden aanbesteed willen de kerkrentmeesters nog niet bekend maken hoe groot de investering is. De Protestantse Gemeente wil ruim de helft van het project zelf betalen van geld dat is gespaard in een bouwfonds. Voor de rest van het bedrag zoeken de kerkrentmeesters steun van fondsen en sponsoren. Er is al een Comité van Aanbeveling, met daarin onder andere Commissaris van de Koning Arno Brok en oud-burgemeester van Workum en Sneek Bernhard van Haersma Buma.

Omdat het bestemmingsplan moet worden aangepast, zullen de bouwwerkzaamheden naar alle waarschijnlijkheid pas over een half jaar beginnen.