Breng uw stem uit: drie mogelijke namen voor plein Cambuurstadion

Hoe gaat het plein bij het nieuwe Leeuwarder Cambuurstadion straks heten? De gemeente legt drie namen voor aan de bevolking via een verkiezing op Facebook.

Een jury heeft de drie namen uitgekozen. Dit zijn het 058Plein, het Stadionplein of Ut Hert, vertelt PvdA-wethouder Hein de Haan . ,,De naam met de hoogste uitslag wordt ook echt de uiteindelijke naam.’’ Stemmen kan via Facebook.

Zeshonderd inzendingen

De gemeente worstelt al jaren met de benaming van het gebied tussen het WTC en de Slauerhoffweg. Officieel heet dit nu Fryslânplein. Cambuurfans vinden dit echter een vervelende naam. Daarom vroegen zij aan voormalig wethouder Henk Deinum om de plek van het stadion een andere benaming te geven. Hij beloofde dit.

Binnen de gemeente bleef het daarna lang stil, totdat de er deze zomer uitgebreid aandacht aan besteedde. Leeuwarders begonnen daarna massaal namen te bedenken voor het gebied.

Wethouder De Haan kon die namenstrijd wel waarderen en riep op om alle suggesties door te geven aan de gemeente. ,,Dit heeft zo’n zeshonderd reacties opgeleverd, waaronder ook een aantal dubbelingen.’’

De gemeente stelde een aantal criteria vast. Namen mogen bijvoorbeeld geen verwarring opleveren. Er werd een jury samengesteld met vertegenwoordigers van Cambuur, de wijk en de ontwikkelaars. Zij kozen de drie namen, waaruit nu gekozen mag worden.

Van neutraal tot echt Liwwadders

Het idee voor Plein058 wekte deze zomer al veel enthousiasme onder het publiek. ,,Maar voor de adressering kan zo’n nummer aan het einde verwarrend werkend’’, zegt De Haan. Daarom werd gekozen voor een omgedraaide benaming: 058Plein.

Het Stadionplein is de meest neutrale naam die er te bedenken valt: niet spannend, maar wel heel duidelijk. De benaming Ut Hert is echt Liwwadders, zegt De Haan: ,,Dit betekent ‘het hart’, maar tegelijkertijd is er natuurlijk ook een verwijzing naar Cambuur.’’ Het hert maakt immers deel uit van het Cammingha-wapen en keert terug in veel uitingen van de voetbalclub.

,,We hebben voor Facebook gekozen omdat je dan unieke stemmen hebt’’, zegt De Haan. Het moet voorkomen dat mensen heel vaak dezelfde stem kunnen uitbrengen. Mensen zonder Facebook kunnen ook een mailtje sturen naar naamgevingscommissie@leeuwarden.nl

Het noordelijk deel van het gebied houdt de huidige benaming Fryslânplein. Daar hebben Wetterskip Fryslân en de Elfstedenhal namelijk al hun adres.