Dubbel karategoud en driemaal brons voor Iryoku in Noord-Brabant

GILZE - Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft zondag 1 december tweemaal goud veroverd bij de Noritsu Cup op het onderdeel kumite (vrije gevecht met tegenstander).

Nynke Anna Zijlman (12) en Jurgen van Ee (10) wisten in het Noord-Brabantse Gilze hun poules te winnen. Iryoku pakte ook drie derde plaatsen. Een daarvan was voor Jesse Swart (18). De meervoudig Nederlands jeugdkampioen maakte zijn debuut bij de volwassenen. Hij won zijn partij voor het brons met een knock-out. Aan het toernooi deden 185 karateka's van 25 scholen mee. 

Eerste plaatsen 
Nynke Anna Zijlman, die afgelopen september in Leeuwarden de Oldehove Cup op haar naam schreef, verscheen driemaal op de mat en stapte er telkens als winnaar weer vanaf. Tweemaal zegevierde zij ruim binnen de tijd met een ippon (vol punt). Ook Jurgen van Ee liet er geen gras over groeien. Hij won zijn eerste partij binnen een minuut. Hij kreeg hierin twee keer een waza-ari (half punt) voor een goedgeplaatste schop tegen de helm van de tegenstander. Zijn volgende opponent gaf voortijdig op.

Swart geeft debuut glans
Voor Jesse Swart was het een extra spannende dag. Hij maakte in Gilze zijn debuut bij de volwassenen, die minder protectie dragen dan jeugdige karateka's. Swart kreeg in zijn eerste twee partijen het voordeel van de scheidsrechters. Het derde duel ging gelijk op. Met een klein verschil werd zijn opponent uiteindelijk als winnaar aangewezen. Swart revancheerde zich op fraaie wijze in zijn vierde en laatste partij voor het brons. Hij pakte in een spannende strijd de winst bij het wegtikken van de laatste seconden dankzij een achterwaartse cirkelschop tegen het hoofd van de tegenstander, die knock-out ging. Thirza Huitema (8) en Mark de Boer (10) pakten ook een derde plek. Mathijs Huitema (11) en Zofia Pool (13) vielen net buiten de prijzen.