Aïda, groots en intiem tegelijk

LEEUWARDEN - Het Charkov City Opera & Ballet uit Oekraïne komt met haar nieuwe productie, Verdi’s meesterwerk Aïda naar Leeuwarden. Een exotische opera over de liefde tussen de Egyptische legeraanvoerder Radames en slavin Aïda.

De opera draait om een oorlog tussen Egypte en Ethiopië, maar het verhaal wordt gedreven door de driehoeksverhouding tussen de Egyptische legeraanvoerder Radamès, de Egyptische prinses Amneris en de Ethiopische slavin Aïda (dochter van de overwonnen Ethiopische koning). Radamès mag na zijn overwinning op de Ethiopiërs trouwen met koningsdochter Amneris. Intussen houdt hij van haar slavin Aïda. Als Amneris dat ontdekt, krijgt het verhaal een tragische, Romeo en Julia-achtige wending. Het verhaal leent zich voor spectaculair theater. Toch is ’Aïda’ een intiem en ontroerend drama. Wie Verdi’s muziek hoort waant zich in het oude Egypte en ziet de liefde bloeien.

'Aïda' wordt onder de regie van Marc Krone en onder de muzikale leiding van Jeroen Weierink naar de Nederlandse theaters gebracht. Waarin Krone met een Nederlands artistiek team een nieuwe enscenering van Verdi’s werk heeft gemaakt. Het Charkov City Opera & Ballet is afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie en uit Oekraïne, dat nieuwe producties van bekende grote opera’s en balletten produceert. Deels in de oude Oost-Europese traditie, maar ook met het streven hier een hedendaagse draai aan te geven. Deze voorstellingen van het Charkov City Opera & Ballet zijn over de hele wereld te zien.

'Aïda' is op woensdag 4 december te zien in Stadsschouwburg De Harmonie. Kijk voor meer informatie en tickets op de website: harmonie.nl