Koploper SC Cambuur zet ook FC Eindhoven opzij

EINDHOVEN - SC Cambuur heeft vrijdagavond voor de dertiende maal in successie punten weten te pakken. In het Jan Louwers Stadion waren de geduldige Leeuwarders met 0-3 te sterk voor een laf FC Eindhoven.

De geel-blauwen schreven alweer de elfde competitiezege bij (in slechts zestien speelrondes) en blijven derhalve fier aan de leiding in de eerste divisie.

Wedstrijdverloop

Cambuur nam vanaf de aftrap het initatief, maar kansen bleven achterwege in de openingsfase. De eerste serieuze doelpoging kwam in de twintigste minuut op naam van Issa Kallon. De aanvaller krulde de bal enkele decimeters meter voorbij de rechterkruising. FC Eindhoven opereerde veelal vanuit de bus, hetgeen de wedstrijd absoluut niet ten goede kwam. In de 35ste minuut leidde een counter tot een wapenfeit van de thuisploeg; Alvin Daniels (ex-Cambuur) schoof de bal ruim voorlangs. Voorts behielden de geel-blauwen een duidelijk veldoverwicht. De brilstand bleef echter op het scorebord staan bij het ingaan van de pauze.  

Met Mitchell Paulissen voor Ragnar Oratmangoen werd de wedstrijd hervat.

Amper uit de kleedkamer brak Calvin Mac-Intosch - dik verdiend - de ban namens Cambuur. Uit een vrije trap - genomen door Mees Hoedemakers - kopte de verdediger raak: 0-1. De busdeuren van de laf spelende Brabanders stonden ineens wagenwijd open en enkele minuten daarna werd de marge verdubbeld. Het voorbereidende werk was van Mac-Intosch, de assist van Kallon en het eindigde bij - natuurlijk - Robert Mühren: 0-2. Na ruim een uur moest Sonny Stevens serieus aan de bak. De keeper bracht prima redding op een inzet van Marcelo Lopes. In de 68ste minuut gooide Paulissen (na voorzet Akoy) op formidabele wijze het duel in het spreekwoordelijke slot, door de bal prachtig in de verre hoek te rossen: 0-3. De geel-blauwen zochten nog wel naar een vierde treffer, maar een grotere nederlaag bleef de Eindhovenaren bespaard.

Een minuut stilte tegen racisme

Bij alle voetbalwedstrijden in de eredivisie en de eerste divisie zal het dit weekend één minuut stil zijn. Voetballers stoppen dan even met voetballen om aandacht te vragen voor racisme. Als de scheidsrechter fluit voor het begin van de wedstrijd, gebeurt er dus eerst één minuut niets. Op beeldschermen in de stadions komt deze tekst te staan: 'Racisme? Dan voetballen we niet'. Afgelopen weekend werden er bij de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior racistische dingen geroepen naar voetballer Ahmad Mendes Moreira. Hij schrok daar erg van en de wedstrijd werd even stilgelegd. Ook bij FC Eindhoven - SC Cambuur werd dit statement gemaakt tegen racisme.

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Sambissa ('87 Bangura), Hoedemakers, Maulun, Akoy, Oratmangoen ('46 Paulissen), Mühren ('81 Ladan), Kallon

Karakteristieken

Uitslag: 0-3 (0-0)

Scoreverloop: 0-1 Mac-Intosch ('47), 0-2 Mühren ('51), 0-3 Paulissen ('68)

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof gaf geel aan Faber, Cicilia (FC Eindhoven) en Schmidt, Akoy (SC Cambuur).

Aantal toeschouwers: 2192

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut