Energiezuinig maken culturele broedplaats aan Cornelis Trooststraat is te duur

Het energiezuinig maken van de voormalige ambachtsschool in de Leeuwarder Cornelis Trooststraat kost zo’n 2,5 miljoen euro. Dat is te duur, vinden burgemeester en wethouders.

De gemeente voert op dit moment een goedkope opknapbeurt uit in de school, die ze verhuurt als culturele broedplaats (brûsplak CT48) voor creatieve ondernemers en kunstenaars. Het pand wordt waterdicht gemaakt en de verwarming wordt hersteld. Het houdt een energielabel G.

D66 vindt dit nogal magertjes, omdat andere gemeentelijke gebouwen soms verregaand worden ‘verduurzaamd’. Bovendien betalen de huurders sinds oktober marktconforme prijzen. Daarom gaf de partij - met steun van andere partijen - opdracht aan B en W om uit te zoeken hoeveel het kost om het pand verder op te knappen.

Isolatie en zonnepanelen

Dakisolatie kost een ton extra, blijkt uit de beantwoording van B en W. Met nog eens 2,4 miljoen investeringen zou een energielabel C gehaald kunnen worden. Zelfs label A komt in zicht wanneer het dak vol met zonnepanelen wordt gezet. B en W zijn echter niet bereid voor dit soort ingrepen geld uit te trekken. De gemeente moet zuinig zijn.

,,Er zijn nu 32 creatieve ondernemers en kunstenaars die een atelier gaan huren’’, blijkt uit de brief aan de gemeenteraad. Werkpro doet voorlopig het ,,facilitair beheer’’. Op termijn wordt gekeken of een ander bedrijf dit kan uitvoeren.

Een deel van de raad wil dat de gemeente het pand op termijn afstoot, bijvoorbeeld aan een bedrijf dat de verhuur voortzet in de huidige functie. Voorlopig is dit echter niet realistisch, stellen B en W. Technisch en organisatorisch is er nog te veel onduidelijk. Over een jaar hopen ze met een rapport over de toekomst te komen.