Buma: vertrouwen in goed verloop intocht

Wie bij de Sinterklaasintocht kwaad in de zin heeft, vindt het gezag tegenover zich. Dat zei burgemeester Sybrand Buma aan de vooravond van de intocht.

Voor de intocht is een melding van een demonstratie bij de gemeente Leeuwarden aangemeld: die van Kick Out Zwarte Piet. Zij hebben een plek gekregen aan het Ruiterskwartier, tegenover de Doelesteeg. Een iets andere plek dan vorig - toen er ongeregeldheden ontstonden toen tegenstanders van KOPZ de demonstratie hinderde. ,,Kick Out Zwarte Piet wilde het liefst in de Prinsentuin demonstreren. Maar de Prinsentuin is voor de kinderen. In overleg met de politie is deze plek uitgekozen, direct aan de route.”

Vorig jaar verzamelden zich tegenstanders van de demonstratie op de trappen van het Paleis van Justitie. ,,Dat is nu niet mogelijk. De trappen worden beveiligd.”

Ook de tegenstanders van Zwarte Piet moeten zich bij hun protest aan regels moeten houden. ,,Er mag geprotesteerd worden in het aangewezen vlak, ze mogen niet overal langs de route actie voeren.” Ook mogen de activisten geen versterkt geluid maken als de stoet met Sinterklaas langs trekt.

Op social media zijn er diverse oproepen te lezen van mensen die de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet willen verstoren of verhinderen. ,,Wij zijn niet blind voor dit soort signalen, wij zien dat ook. En we hebben die signalen meegenomen in de voorbereiding.”

Formeel is er geen contact geweest met de groep voorstanders van Zwarte Piet. ,,Het is geen groep die zich zo afficheert. Er is ook geen aanvraag gedaan vanuit deze hoek om ook te demonstreren. Dat kan wat mij betreft nog tot op de ochtend van de intocht al kan ik dan natuurlijk niet een hele goede plek beloven want daarvoor is het nu wat laat.”

Voor Buma zijn twee dingen belangrijk bij de intocht. ,,Allereerst moet het natuurlijk een feest zijn, de ontvangst van Sinterklaas en de Pieten. En ik vind het een voorrecht dat ik dat mag doen. Als burgemeester ben ik ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. En voor het recht van mensen om te demonstreren. Wie bij de intocht kwaad in de zin heeft, die vindt het gezag tegenover zich.”

Is alle commotie rondom de Sinterklaasintocht een reden voor ouders om niet met hun kind naar de intocht te gaan? En wat vinden zij eigenlijk van de discussie rond Zwarte-Piet-wel-of-niet?

De Leeuwarder Courant vroeg het aan ouders van het Montessori Kindcentrum in de kleurrijke Leeuwarder Vrijheidswijk.