Kick Out Zwarte Piet demonstreert op Wilhelminaplein tijdens intocht Sinterklaas

Kick Out Zwarte Piet demonstreert tijdens de intocht van Sinterklaas in Leeuwarden op de hoek Ruiterskwartier-Wilhelminaplein, ter hoogte van de Doelesteeg. De demonstranten krijgen daar een eigen vak, direct aan de route waar de Sint zaterdagmiddag langs komt.

Vorig jaar stonden de tegenstanders verder verwijderd van de plek waar de stoet langs kwam.

Er zijn wel eisen gesteld. Zo mag er alleen in het vak gedemonstreerd worden. Op het moment dat de stoet met Sinterklaas langs komt, mogen de demonstranten geen versterkt geluid maken. Demonstreren in de Prinsentuin is daarnaast taboe. Voorstanders van zwarte piet hebben geen verzoek tot demonstratie ingediend.

Onrust tijdens vorige intocht

Vorig jaar verliep de intocht onrustig in de stad. Tegenstanders van zwarte piet en voetbalsupporters raakten toen slaags met elkaar. De politie moest meerdere malen ingrijpen. Om dat te voorkomen zijn dit jaar aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Welke dat zijn, doet de gemeente geen uitspraken over.

Sinterklaas arriveert zaterdag om 12 uur per boot in de Prinsentuin aan. Vanaf daar gaat de route onder meer over de Voorstreek, Wirdumerdijk en Nieuwestad. Burgemeester Buma ontvangt de sint ten slotte om half drie op het bordes van stadhuis.

Lees ook LC+ | Hoe gaat dat, een pietendiscussie in een dorp waar de pietendiscussie niet speelt?

Lees ook: KOZP demonstreert opnieuw bij intocht Sinterklaas in Leeuwarden