Arnhem lukt het wel om verkoop lachgas in de horeca te verbieden, Leeuwarden ook?

Lachgas verkoop in de horeca is wél te verbieden. Tenminste, het lukt in Arnhem. In Leeuwarden tot nog toe niet, maar dat gaat veranderen hopen CDA en VVD.

In twee weken tijd zijn zes van de acht horecazaken in Arnhem gestopt met de verkoop van lachgas. Twee anderen – die wel doorgaan – hebben een waarschuwing gekregen. Bij een volgende overtreding van het verkoopverbod riskeren zij een dwangsom. Hoe kan het dat een verkoopverbod in de horeca in Arnhem wel werkt en in Leeuwarden volgens toenmalig burgemeester Crone niet mogelijk was?

Volgens Crone was er landelijke wetgeving nodig. Anders viel verkoop niet te verbieden, omdat lachgas onder de Warenwet valt. Maar burgemeester Marcouch van Arnhem stelde een verbod in op grond van de Wet milieubeheer. Volgens die wet is een verkoper van een product verplicht gevaren voor mens en milieu te voorkomen. En omdat lachgas gevaarlijk kan zijn, is dat het middel aldus Marcouch.

Of de rechter er ook zo over denkt, is nog niet duidelijk. Pas als de gemeente een dwangsom aan een verkoper oplegt en deze wordt aangevochten, komt er duidelijkheid.

De Leeuwarder VVD en CDA dienden in september een motie in om lachgas in de horeca te verbieden middels de APV. ,,Maar deze optie wordt nu ook onderzocht”, stelt Petra van der Sloot van de VVD. ,,Voortaan ga ik minder snel akkoord met ‘kan niet’ als antwoord.”