Sportiviteit staat voorop bij Korfbalvereniging Leeuwarden

Aangeboden door: Korfbalvereniging Leeuwarden

Korfbal is ooit in 1902 bedacht door Nico Broekhuysen uit Amsterdam. Als sportonderwijzer ontdekte hij deze sport in Zweden, waar het ringball werd genoemd, maar waarom kiezen mensen tegenwoordig voor de leuke sport korfbal?

In de eerste plaats omdat het een sport is en sporten is nu eenmaal gezond. Maar wat maakt korfbal nu zo uniek? Er zijn drie redenen waarom korfbal in Nederland zo populair is. De meest voor de hand liggende reden is dat het de enige sport is die gemengd gespeeld wordt. De teams bestaan in principe uit vier jongens en vier meisjes. 

Daarnaast wordt korfbal zowel binnen als buiten gespeeld. In de koude periodes spelen de teams in de zaal en in de overige warmere maanden speelt men buiten op het veld. Ten derde is deze sport geschikt voor een grote doelgroep. Wellicht heeft u wel eens gehoord dat korfbal een familiesport is. Dit komt omdat er teams zijn voor alle leeftijdsklassen. De sport is geschikt voor kinderen, ouders en grootouders. Korfballen is dus voor jong en oud! Er zijn zelfs korfbalverenigingen met G-teams voor verstandelijk gehandicapten. Korfbalvereniging Leeuwarden is hier één van. 

Wilt u zelf korfballen? Of uw kind opgeven voor korfbal? Dan kunt u terecht bij Korfbalvereniging Leeuwarden (KVL). Voor korfbal heb je geen ervaring nodig. Sportiviteit staat voorop! Bij KVL is er altijd plaats voor nieuwe leden. Voor iedere leeftijd en ieder niveau! Belangstellenden kunnen nu twee maanden gratis kennismaken met korfbal en KVL. Aanmelden kan via mail: secretaris@kvleeuwarden.nl. Vermeld duidelijk  de naam, leeftijd of teamvoorkeur en uw telefoonnummer. U ontvangt dan een uitnodiging van de vereniging.

Korfbalvereniging Leeuwarden komt in actie

Korfbalvereniging Leeuwarden (KVL) beschikt sinds afgelopen voorjaar over een nieuw bestuur. Onder aanvoering van Angela Drost (voorzitter), Ria Rodenburg (penningmeester), Welmoed Renzema (secretaris), Ernst Jansen (G/afdeling) maakt de vereniging zich klaar voor de toekomst.

De vereniging kende de laatste jaren een terugloop in het ledental, maar er is ondertussen weer een voorzichtige stijging in aanmeldingen. De vereniging is in actie gekomen legt Drost uit.

,,Een terugloop in ledental is een trend die je landelijk bijna bij alle verenigingen ziet en daar zijn verschillende redenen voor. Bij een vereniging ben je gebonden aan vaste trainingstijden en er wordt ook verwacht dat leden iets terugdoen voor de vereniging. Er is tegenwoordig een overvloed aan individualistische sporten en mensen zijn daardoor meer bezig met zichzelf in plaats van energie te steken in een vereniging. Wanneer er teveel terugloop is worden verenigingen samengevoegd met andere verenigingen en soms zelfs opgeheven. Natuurlijk kan een vereniging ook kiezen om actie te ondernemen om haar bestaansrecht te waarborgen. Deze laatste optie is waar wij als nieuw bestuur voor hebben gekozen en waar we vol voor willen gaan.’’

Op welk wijze daarover hoeft Drost niet lang na te denken. ,,We proberen meer zichtbaar te zijn, laagdrempelig en toegankelijk voor alle mensen uit de samenleving. We maken ons meer zichtbaar door onder andere flyers en posters te verspreiden, te adverteren, we geven trainingen op diverse basisscholen, we geven korte clinics op een aantal BSO’s en we geven korfbaldemo’s bij evenementen. We houden het laagdrempelig voor nieuwe leden om kennis met de sport en met de vereniging te maken. Zo kan men momenteel twee maanden geheel vrijblijvend mee trainen. Een mooie gelegenheid om zelf de sport te ervaren en de vereniging te leren kennen.’’

Korfbal moet bij iemand passen, niet alleen qua sport maar ook binnen de persoonlijke situatie. Dit laatste onderdeel vormde nog wel eens een reden waarom leden afhaakten vervolgt de voorzitter. ,,Deze groep kon helaas om uiteenlopende redenen niet meer zo vaak trainen en wedstrijden spelen. Voorheen konden we deze groep leden alleen deelname aan het recreantenteam als alternatief aanbieden, een optie die niet bij iedere korfballer past. Dat is zonde want deze leden waren al binnen,  dus werd het tijd om hier wat aan te doen. Inmiddels zijn we volop bezig om een eigen midweek team te vormen en voor de studerende jeugd in Leeuwarden is er een studententeam in de maak. Met deze alternatieven hopen wij meer leden aan te trekken maar ook te behouden. En wie weet misschien raken oud-korfballers ook weer geïnspireerd om te  gaan korfballen, want daar zijn er heel veel van.’’

De vereniging is natuurlijk meer dan alleen de korfbalsport besluit Drost. ,,KVL heeft haar eigen sportaccommodatie met een ruime kantine met bar. Deze dient als ontmoetingsplek voor leden, vrijwilligers, ouders en andere betrokkenen bij de vereniging. Hier vindt de derde helft plaats na de thuiswedstrijden, hier worden de feestjes en andere activiteiten georganiseerd. Belangstellenden voor korfballen of vrijwilligerswerk bij KVL kunnen met mij contact opnemen. Ik ontvang ze graag bij ons op de vereniging voor een rondleiding en een kennismakingsgesprek.’’

Ontwikkeling en plezier voor de jeugd

Ook dit schooljaar is Korfbalvereniging Leeuwarden weer op zoek naar nieuwe jeugdleden. Er zijn meer dan voldoende redenen voor kinderen om juist nu te kiezen voor korfbal.

Een korfballend kind is een lerend kind, want de sport stimuleert de motorische ontwikkeling van uw kind. Een kind dat korfbalt leert ontzettend veel. Om een bal te kunnen vangen moeten de ogen en handen kunnen samenwerken. Dit heet oog-hand coördinatie. Korfbal is hiervoor een uitstekende sport waarbij uw kind dit goed leert. Maar uw kind leert meer bij Korfbalvereniging Leeuwarden. Niet alleen hoe je de sport zo goed mogelijk beoefent, maar ook allerlei andere belangrijke ‘levenslessen’. Hoe speel en werk je samen? Hoe ga je om met verschillen? Hoe ga je om met winst en verlies? Door te korfballen leer je afspraken na te komen en anderen te respecteren. Met korfbal ontwikkel je doorzettingsvermogen en veerkracht. 

Waarom kiezen voor Korfbalvereniging Leeuwarden? 

Plezier, zelfvertrouwen, leren, dat doen wij bij KV Leeuwarden. Plezier laten wij nu juist een basisvoorwaarde zijn om te leren. Het werkt zo. Als je plezier hebt, durf je iets nieuws uit te proberen. Lukt dat nieuwe, dan ben je daar trots op. En zelfs al lukt het je niet meteen, dan ben je in ieder geval trots dat je het lef had. In beide gevallen groeit je zelfvertrouwen en presteer je beter. Dat zelfvertrouwen is de motor om verder te leren. En leren zorgt weer voor plezier. Zo is de cirkel rond. Laat uw kind kennismaken met korfbal. 

De eerste twee maanden kan uw kind de trainingen gratis volgen! Wanneer ouders daarna  te weinig geld hebben om hun kind te laten door sporten, dan kan ‘Het Jeugdfonds Sport & Cultuur’ uitkomst bieden. Zij betalen dan de contributie en kleding. Kijk hiervoor op www.jeugdfondssportencultuur.nl