Duizenden stakers bij onderwijsprotest in Leeuwarden

De hal in WTC Expo in Leeuwarden was woensdagochtend gevuld met stakers. Duizenden waren afgekomen op de manifestatie, die in meerdere steden in Nederland werd gehouden.

Leraren staakten onder andere voor minder werkdruk, meer salaris en willen dat het lerarentekort wordt opgelost. Vooral basisscholen kampen met een groeiend lerarentekort, waardoor de werkdruk voor de huidige leraren groeit. Zij zijn boos, omdat het grootste deel van de 460 miljoen euro eenmalig geld is. Daarmee kunnen ze het probleem van het lerarentekort niet oplossen, stellen ze.

 

Onderwijsminister Arie Slob begrijpt dat docenten en schoolleiders ,,het zwaar hebben'', maar hij kan ze niet beloven dat er structureel nog meer geld komt om het personeelstekort en de hoge werkdruk aan te pakken. Er ligt al ,,een mooi aanvullend pakket'', vindt hij.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het de komende jaren in totaal 460 miljoen euro extra uittrekt om tekorten in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken. Aanvankelijk leken de grootste onderwijsvakbonden daar tevreden mee, maar woensdag wordt toch in het hele land actiegevoerd. Het steekt vooral dat het kabinet slechts eenmalig de portemonnee trekt en niet structureel meer geld beschikbaar stelt.

Lees ook | Leraren boos over 460 miljoen, maar wat willen ze dan?

Lees ook | Staking legt Fries onderwijs grotendeels plat, zelfs op scholen waar de leraren doorwerken