Koning Willem-Alexander neemt een kijkje bij de F-35 in Leeuwarden: 'Hij stelde goede vragen'

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend een bezoek gebracht aan de vliegbasis in Leeuwarden. Hij werd bijgepraat over de F-35 en de komst van de MQ-9 Reaper (onbemande toestellen).

Op het programma stond onder meer een ontmoeting met Dennis Luyt, commandant der luchtstrijdkrachten en basiscommandant Arnoud Stallmann.

Hij keek tevreden terug op het bezoek en vond dat Willem-Alexander ,,goede vragen’’ stelde. ,,Hij is zelf ook vlieger’’, aldus Stallmann. ,,Dat kon je merken. Hij stelde geen typische hoogwaardigheidsbekledersvragen.’’

Willem-Alexander heeft ook nog een simulatierondje gevlogen. Dat ging volgens Stallman goed. De koning is nog steeds piloot bij KLM en heeft dus een vliegbrevet.

 

Vanwege de komst van de F-35, het vijfde type gevechtsvliegtuig dat in Leeuwarden is gestationeerd, is de vliegbasis grondig verbouwd. Onder andere een hangar wordt verbouwd, een brandstofbunker maakt plaats voor een opslag voor gronduitrusting, en er komt een nieuw gebouw voor alle voorraden, van wc-papier tot motoronderdelen. Die zaken liggen nu in verschillende gebouwen. Zestien shelters (van de 34) worden aangepast. Koning Willem-Alexander nam een kijkje bij een nieuw kantoor- en lesgebouw voor personeel van de F-35 en de Reaper (MQ-9).

Lees ook | Hoe de Leeuwarder vliegbasis voor miljoenen wordt klaargemaakt voor de F-35

Ook bezocht koning Willem-Alexander de hangaar waar de F-35, die vorige week donderdag is aangekomen, is gestationeerd. De aankomst ging niet zonder slag of stoot. Het gloednieuwe toestel werd na een foutje bespoten met blusschuim en heeft een extra inspectie nodig.

Lees ook | Waarom de F-35 nu al een inspectie nodig heeft

 

De vliegbasis verwacht de eerste Reaper (MQ-9) volgend jaar in Leeuwarden. De Reapers beschikken over sensoren, een grond- en oppervlakteradar en een laser die objecten kan aanwijzen.

In eigen land kunnen ze dienst doen voor civiele klussen, zoals dijkbewaking en bij rampen en ordeproblemen. Daarvoor is nog wel een speciaal certificaat nodig. Gemiddeld zal een van de vier toestellen voor civiele klussen beschikbaar zijn.

Lees ook | 151 banen door Reaper-drones in Leeuwarden