Cambuur raakt 100% thuisscore kwijt, maar blijft koploper

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft vrijdagavond voor het eerst dit seizoen punten verspeeld in eigen huis. De Leeuwarders kwamen tegen NEC - in een hoogstaand duel - niet verder dan een gelijkspel: 0-0.

De geel-blauwen wisten de vorige vijf thuisduels nog in winst om te zetten. Ondanks het puntenverlies blijft Cambuur lijstaanvoerder in de eerste divisie omdat ook De Graafschap (0-0 tegen Excelsior) averij opliep.

Wedstrijdverloop

De teams gaven elkaar weinig ruimte in de openingsminuten. Rond het kwartier kwam de wedstrijd los. Ragnar Oratmangoen noteerde de eerste echte kans namens Cambuur; Mattijs Branderhorst, de goalie van de bezoekers, stond precies op de goede plek en keerde het harde schot. In de twintigste minuut moest Jordy van Deelen wegens een blessure aan een knie de strijd staken, Doke Schmidt was zijn vervanger. In de 28ste minuut kwamen de Leeuwarders met de schrik vrij toen Jonathan Okita de bal krap aan naast schoof. Tien minuten voor de pauze hadden achtereenvolgens Mees Hoedemakers en Jamie Jacobs de openingstreffer op de schoen. Het eerste schot ging net langs de verkeerde kant van de paal en de tweede uithaal werd gekraakt door Frank Sturing. 

Het duel werd zonder nieuwe wijzigingen hervat.

Mart Dijkstra (ex-Cambuur) stelde in de 49ste minuut Sonny Stevens stevig op de proef. De sluitpost van de Leeuwarders moest ver strekken, maar pareerde fraai. Op het uur was Robert Mühren enorm dichtbij een treffer. Branderhorst kreeg de kopbal vol op zijn lichaam en kon derhalve redding brengen. In de 66ste minuut weerhield Stevens Okita van een treffer. Enkele minuten later gingen de bezoekers tot driemaal toe door het oog van de naald; Robin Maulun leek te scoren, waarna Mühren uit de rebound miste en David Sambissa vond Branderhorst op zijn weg bij een riante mogelijkheid. Voorts waren de geel-blauwen het meest gevaarlijk en had een kleine overwinning op zijn plaats geweest. Bij de Nijmegenaren was de keeper echter de beste van het veld - hoewel ook zijn collega Stevens alles goed deed - en daarom bleef het bij 0-0. 

Reacties na afloop: 
NEC-trainer Gesthuizen: ,,Interessante wedstrijd. We zijn blij met een punt tegen een goed voetballende ploeg."
Henk de Jong: ,,0-0 is jammer. Maar we kunnen hier beide verder mee. NEC is ook een goede ploeg. Vervelende avond voor Jordy van Deelen. Hij loopt nu op krukken en zijn knie lijkt niet goed. Morgen gaat Jordy voor odnerzoek naar het ziekenhuis. Tot slot wil ik iedereen bedanken voor het mooie afscheid van Rienk Waaksma - een fantastisch mens - in twaalfde minuut."

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Van Deelen ('20 Schmidt), Mac-Intosch, Schouten, Sambissa, Hoedemakers, Maulun, Jacobs ('67 Bangura), Antonia, Mühren, Oratmangoen ('80 Paulissen)

Karakteristieken

Uitslag: 0-0 (0-0)

Scheidsrechter Jeroen Manschot gaf geel aan Oratmangoen (SC Cambuur).

Aantal toeschouwers: 8675

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut