Cambuur morst dure punten in Utrecht, maar blijft koploper

UTRECHT - SC Cambuur heeft vrijdagavond andermaal gelijkgespeeld op vreemde bodem. Op Sportcomplex Zoudenbalch kwamen de Leeuwarders niet verder dan 1-1 tegen Jong FC Utrecht. De geel-blauwen handhaven zich - op doelsaldo - wél op de eerste plaats van de Keuken Kampioen Divisie.

Van de naaste belagers maakte De Graafschap thuis tegen FC Dordrecht (5-0 winst) geen fout, maar NAC morste op bezoek bij Roda JC (4-2 verlies) dure punten.

Wedstrijdverloop

Het initiatief was in de openingsfase voor de Leeuwarders. Rond het kwartier was Issa Kallon gevaarlijk met een droge knal van net buiten de '16'. Daarna had de thuisclub het betere van het spel. Justin Lonwijk kreeg in de twintigste minuut een enorme mogelijkheid; Sonny Stevens was reeds geklopt, maar Jordy van Deelen gooide zich bij de eerste paal tijdig in de baan van het schot en voorkwam derhalve een - op dat moment - terechte achterstand. Robin Maulun bracht in de 28ste Robert Mühren in stelling. De topscorer van de geel-blauwen schoof de bal krap aan voorlangs. Vervolgens golfde het spel op en neer, echte kansen bleven achterwege.

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Tien minuten na de rommelige spelhervatting greep trainer Henk de Jong in met een dubbele wissel: Alex Bangura en Jarchinio Antonia kwamen binnen de lijnen voor David Sambissa en Ragnar Oratmangoen. Het spel werd er niet bepaald beter op. Op het uur redde Stevens fraai op een van richting veranderd schot. Uit de resterende corner kopte Mitchell van Rooijen raak: 1-0. In de 68ste minuut beging Christopher Mamengi hands in de '16'; Teuben, de arbiter van dienst, kende een strafschop toe aan de Leeuwarders. Mühren faalde niet: 1-1. De topscorer noteerde daarmee zijn tiende treffer van het seizoen. Cambuur maakte in de slotfase de meeste aanspraak op de winst. Mühren was koppend dichtbij de 1-2 en Mees Hoedemakers had de allergrootste mogelijkheid in de extra tijd. Die laatste doelpoging spatte op de vuisten van doelman De Keijzer, die derhalve een punt redde voor de Domstedelingen. De Leeuwarders blijven ondanks het gelijkspel wel aan de leiding. 

Reactie Henk de Jong: ,,We zijn nog niet goed genoeg om een wedstrijd zoals deze te winnen. Maar dit Jong Utrecht is zeker geen gemakkelijke tegenstander en staat niet voor niks in de subtop. We zijn wel al negen keer op een rij ongeslagen."

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Van Deelen, Mac-Intosch, Van der Kaap, Sambissa ('55 Bangura), Hoedemakers, Maulun ('85 Akoy), Jacobs, Kallon, Mühren, Oratmangoen ('55 Antonia)

Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (0-0)

Scoreverloop: 1-0 Van Rooijen ('61), 1-1 Mühren ('69/penalty)

Scheidsrechter Teuben gaf geel aan El Barjiji, Mokono (Jong FC Utrecht) en Van der Kaap, Van Deelen (SC Cambuur).

Aantal toeschouwers: 566

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut