It giet mal: Van der Pal start training van veertig uur

LEEUWARDEN - Ultra atleet Stefan van der Pal ruilt deze week zijn fulltime baan in voor een week fulltime zwemmen. De atleet gaat vijf dagen lang acht uren op een dag te zwemmen. Dat betekent minimaal 1000 keerpunten op een dag in het 25-meterbad van het Kalverdijkje. Hij wil komende zomer de Elfstedentocht zwemmend voltooien.

Tijdens de training wil van der Pal, samen met zijn team, kijken hoe zijn lichaam vijf dagen lang reageert, zonder de beperking van rust en slaapgebrek. Dit om zoveel mogelijk verstandige km’s in de armen te krijgen. Hij zal tijdens zijn  training worden bijgestaan door vier verschillende coaches die elkaar afwisselen en een arts die op de achtergrond aanwezig is. Om de lange training door te komen is het elke dag van 9.00 tot 13.00 uur mogelijk baantjes met van der Pal mee te zwemmen. 

Zoveel zwemmen vergt veel van zijn lichaam. Om de twintig minuten zal van der Pal een zorgvuldig uitgezochte maaltijd van gels en repen nuttigen, die zijn sponsor Ettixx hem levert. Ook zal de atleet kunnen kiezen uit cola, bananen, krentenbollen, olijven, en een oerhollands broodje kaas. Fysio 058, die van der Pal ook tijdens zijn ultra Elfstedentocht heeft bijgestaan, zal de atleet om de dag behandelen.

Slag voor slag zal hij proberen de uitdaging te volbrengen. BV Sport stelt hiervoor haar zwembad ter beschikking. Het is de bedoeling dat van der Pal vrijdag 25 oktober rond 16.00 uur zijn 40 uurs training afrondt.   

Voorbereidingen 2020
De voorbereiding in aanloop naar de tocht in 2020 gaan ontzettend goed. Van der Pal maakt heel wat uren in zijn endless pool en de zwembaden in Leeuwarden. ,,De uitdaging is vooral de juiste balans vinden tussen mijn gezin, werk en trainingen." Tot nu toe heeft Stefan maar één flinke tegenslag gehad. Maarten van der Weijden heeft afgelopen woensdag  aangegeven dat Stefan zijn Elfstedentocht niet meer past in de nieuwe plannen van de foundation. Dit zorgt ervoor dat Van der Pal de tocht in 2020 volledig zelf moet organiseren in tegenstelling tot de veronderstelling dat hij onder de vleugels van de organisatie zou vallen. ,,Het water blijft er gelukkig wel, het geeft ons alleen iets meer kopzorgen", zo besluit Stefan.