Iryoku succesvol op sterk bezet Sneker karatetoernooi

SNEEK - Karatevereniging Iryoku heeft zaterdag 19 oktober twee eerste prijzen en een derde prijs in de wacht gesleept op de Waterpoort Cup.

Regerend Nederlands kampioene Rosan Martina (12) uit Leeuwarden en Jurgen van Ee (10) uit Terherne veroverden goud op het onderdeel full-contact kumite (vrije gevecht). Jesse Swart (17) ging bij zijn laatste jeugdtoernooi met het brons naar huis. Het talent uit Hallum wordt binnenkort 18 jaar en zal vanaf nu uitkomen bij de volwassenen. Aan de Waterpoort Cup deden circa 250 karateka's uit acht landen mee. 

In de Sneker Sporthal werd gestreden in poules op basis van leeftijd, gewicht en ervaring. Jurgen van Ee moest drie keer aantreden op de tatami (mat). Hij won zijn eerste twee partijen voortijdig dankzij punten voor mawashi geri's (cirkelschop) tegen de helm van zijn tegenstander. In de derde wedstrijd kwam er meer tegenstand. Ditmaal pakte Van Ee na een felle strijd de winst dankzij een waza-ari (half punt) voor een mawashi geri op het bovenbeen.

Ook Rosan Martina moest het opnemen tegen drie opponenten. Het eerste treffen eindigde in een gelijkspel. Haar tweede match wist zij wel om te buigen in winst, dankzij een waza-ari voor een mawashi geri op het bovenbeen. In het laatste duel was Martina oppermachtig. Ze bestookte haar tegenstander met mawashi geri's op het bovenbeen, wat haar tweemaal een waza-ari - en daarmee een ippon (vol punt) - opleverde.

Jesse Swart nam in stijl afscheid van een succesvolle wedstrijdloopbaan bij de jeugd. Die leverde hem onder meer een aantal Nederlandse titels op. De Hallumer kreeg het in Sneek niet cadeau in een poule met ervaren en veel zwaardere tegenstanders. Swart startte goed met twee winstpartijen, waarbij hij waza-ari's kreeg voor een goedgeplaatste stoot op het bovenlichaam en een mawashi geri naar het hoofd. De derde partij ging gelijk op en bleef zonder scores. De scheidsrechters wezen uiteindelijk Swarts opponent aan als winnaar. In zijn vierde en laatste gevecht moest Swart ondanks het opentrekken van alle registers ook zijn meerdere erkennen. Hij werd zo derde achter Lukas Neimantas (Litouwen) en Hampus Strömer (Zweden).

De delegatie van Iryoku bestond verder uit Nynke Anna Zijlman (12, Britsum), Erwin Wierstra (12, Marrum) en Jelle van Ee (15, Terherne). Zij bleven in Sneek net buiten de prijzen. Het team stond onder leiding van hoofdcoach Erwin Krot en assistenten Pietje Peeringa en Nora van der Bij.