'Oera Linda' wint Gouden Gurbe 2019, publieksprijs voor De Tynje

De prijzen zijn vrijdagavond uitgereikt in Theater Sneek. ,,’Oera Linda’ is een verhaal dat ergens over gaat’‘, zei Immie Jonkman namens de jury. Ook het maximaal gebruik van de omgeving en het goede acteerwerk van Suwâld werden geprezen.

Naast Jonkman (directeur Oranjewoud Festival, betrokken bij LF2018, vroeger betrokken bij het iepenloftspul van Jorwert) bestond de jury dit jaar uit Cilla Geurtsen (recensent LC) en Gerard van der Veer (Gouden Gurbe in 2014 voor de beste hoofdrol, vier jaar artistiek leider van het iepenloftspul in Snakkerburen).

LC+ | Lees hier het volledige Gouden Gurbe-juryrapport

De overige Gurbes gingen naar Macbeth van het Berneiepenloftspul Easterwierrum (beste vormgeving), Sytze Bijlsma (‘Oera Linda’, Suwald) voor beste bijrol en Jitze Grijpstra (Turks Fruit, Dronryp) voor beste hoofdrol.

Extra Gurbe

De extra Gurbe was door de jury bedoeld als een eerbetoon aan samenwerking. ,,Samenspel en samenwerken, om iedereen naar een hoger niveau te stuwen, dat is belangrijk in een iepenloft.’‘ Het stuk wat daaraan volgens de jury het best voldeed, was De Tynje met ‘Wit jim mem it wol’.

Gouden Gurbes

De Gouden Gurbes zijn de Oscars van de iepenloftspullen en worden sinds 2007 jaarlijks uitgereikt door de Leeuwarder Courant. Alle recensies, voorbeschouwingen en winnaars in voorgaande jaren staan in ons Gouden Gurbe-dossier

.