‘Escher op reis’ haalt tweede plek bij Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019

De tentoonstelling ‘Escher op reis’ van het Fries Museum is tweede geworden in de strijd om de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019. Dat werd vrijdag bekendgemaakt in het Kunstmuseum Den Haag.

Het Drents Museum wist de meeste stemmen in de wacht te slepen met ‘Iran, Bakermat van de beschaving’ en won daarmee een geldbedrag van 10.000 euro. Op de derde plek eindigde Stedelijk Museum Amsterdam met Studio Drift: Coded Nature. Meer dan 16.000 museumliefhebbers brachten een stem uit op hun favoriete tentoonstelling van het afgelopen seizoen.

Uit de motivatie om op Escher op reis te stemmen blijkt volgens Museumtijdschrift dat men ‘de tentoonstelling waardeert als een schitterende reis langs fantasie en wetenschap, waarbij de nadruk op Eschers geboorte in Leeuwarden een bijdrage levert aan het zelfbewustzijn van de Friezen’.

De tentoonstelling trok vorig jaar 256.450 bezoekers naar Leeuwarden. Daarmee was het de best bezochte tentoonstelling ooit voor het Fries Museum.

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing voor de beste tentoonstelling van het culturele jaar. In aanmerking kwamen tentoonstellingen die in de periode augustus 2018 t/m juli 2019 te zien waren in een Nederlands museum. Een vakjury stelde een top 10 samen, waarna het publiek op de favoriet kon stemmen.