GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks: Bijleveld moet burgerdoden in Hawija ophelderen

Minister Ank Bijleveld (CDA, Defensie) moet de Tweede Kamer snel per brief informeren over de rol van de Nederlandse luchtmacht in een bombardement in juni 2015, waardoor in de Iraakse stad Hawija veel burgers omkwamen. Dit eist GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks.

,,Ongelooflijk dat de Kamer nu via de pers hoort dat bij een Nederlandse aanval zo onthutsend veel burgerslachtoffers zijn gevallen’’, aldus Diks. Ze wijst er op dat de Tweede Kamer de minister meer dan eens om opheldering heeft gevraagd, zonder resultaat. De NOS en NRC Handelsblad melden vandaag op basis van eigen onderzoek en anonieme bronnen dat een Nederlandse straaljagerpiloot het bombardement in de nacht van 3 juni 2015 heeft verricht.

Het Amerikaanse leger heeft al kort na het bombardement bevestigd dat er mogelijk zeventig burgerdoden te betreuren waren, in het midden latend welk land de bommen afwierp. Nederlandse F-16’s waren destijds in Jordanië gelegerd voor een bijdrage in de oorlog tegen Islamitische Staat. In dit kader zijn ruim 2000 aanvalsvluchten gemaakt, maar details hiervan houdt Defensie onder de pet.

Het bombardement in Hawija was bedoeld om een bommenfabriek van IS te vernietigen. Dat lukte, maar de gevolgen waren extra zwaar doordat explosieven uit de fabriek ook ontploften.

Het doelwit stond in een gemengde wijk, waar ook veel vluchtelingen verbleven. Dit zou kunnen verklaren dat het aantal burgerslachtoffers hoog was, volgens ooggetuigen hoger dan het cijfer dat de VS hebben genoemd. Onder de doden zouden zich ook 23 kinderen hebben bevonden.

Naar het bloedbad in Hawija is oriënterend onderzoek gedaan door het Openbaar Ministerie. Dit zag geen aanleiding om er serieus in te duiken.