Fryske motor onthuld in Fries Museum

LEEUWARDEN - Het nieuwste kunstwerk van Éric Van Hove werd afgelopen maandag in het Fries Museum onthuld. Onder de leiding van Van Hove hebben veertig Friese, Marokkaanse, Zweedse en Indonesische ambachtsmensen ruim negen maanden aan Us Heit (Claas Jaguar OM422-V8) gewerkt.

Alle 295 onderdelen van het motorblok van een veldhakselaar werden nagemaakt in uiteenlopende ambachten, van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk en van Indonesisch snijwerk tot Zweeds glaswerk. De laatste weken hebben de vakmannen en -vrouwen hun onderdelen passend gemaakt en samengevoegd in de werkplaats van het museum in de Blokhuispoort. Het werk is nog tot en met 5 januari 2020 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

Het motorblok staat voor de kunstenaar symbool voor de industrialisatie, die in veel landen het einde betekende van het klassieke ambacht. Met zijn imposante replica’s zet Van Hove traditionele ambachten opnieuw op de kaart. Als basis voor het nieuwe kunstwerk koos de kunstenaar voor een Claas Jaguar veldhakselaar, een populair landbouwvoertuig op het Friese platteland. Na een gedicht van Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja werd het werk onthuld in het bijzijn van de betrokken ambachtslieden, de leerlingen van het Gomarus College en studenten van het Friesland College die het afgelopen jaar bij de vakmensen in Friesland en in Marokko in de leer zijn geweest, en de vrienden van het Fries Museum.