Werkstraf voor Leeuwarder (29) na vechtpartij op marineschip

Een 29-jarige korporaal uit Leeuwarden is door de militaire rechter veroordeeld tot een werkstraf van twintig uur vanwege een vechtpartij op een Nederlands marineschip in Zeebrugge.

Hij en zijn kompaan gingen elkaar op 21 september vorig jaar te lijf tijdens een dronken ruzie. De andere korporaal, een 29-jarige Limburger, kreeg dezelfde straf.

Drankspel

De ruzie ontstond tijdens een drankspelletje, ’s avonds op een dek van de Zr. Ms. Vlaardingen. De mijnenjager lag op dat moment aangemeerd in de Belgische haven. De twee hadden ruzie over hun nieuwe commandant en de Fries werd daarbij uitgemaakt voor ‘slijmbal’.

De twist eindigde in een explosieve vechtpartij, waarbij over en weer geslagen werd en de Limburger zijn tegenstander een nekklem gaf. Een soldaat die op wacht stond, haalde hen uit elkaar. Beiden mannen raakten gewond. De man uit Leeuwarden hield een bult, blauwe plekken en een bloedneus aan de vechtpartij over.

Goed gemaakt

De zaak werd ernstig opgenomen, omdat getuigen een metalen staaf vonden met bloed daarop. Het is niet bewezen dat die bij de vechtpartij is gebruikt.

De Fries en de Limburger hebben het weer goed gemaakt en zijn nog steeds collega’s. Inmiddels varen ze samen op een ander marineschip. De helft van de opgelegde werkstraf is voorwaardelijk. Daar konden beide mariniers goed mee leven. Ze liepen samen de rechtszaal uit en gaan niet in hoger beroep.