Burgemeester Buma heft glas met honderdjarige mevrouw Polstra-Swart

LEEUWARDEN - Burgemeester Sybrand Buma bracht donderdag 10 oktober een bezoek aan mevrouw J.M. Polstra-Swart ter ere van haar honderdste verjaardag.

Johanna Metje Polstra-Swart is geboren in Hallum, zij was enig kind. Omdat vader bij het spoor werkte verhuisde het gezin naar Skillaerd, waar zij in een spoorhuisje gingen wonen. Johanna ging elke dag lopend naar school in Mantgum. Pas op haar zestiende kreeg zij een fiets.

Na haar lagere schooltijd ging Johanna werken bij Kruidenier Boorsma en later werkte zij als dienstmeisje bij rentenier Bosma.

Johanna trouwde na de oorlog met Jan Polstra, die werkzaam was in de beschuitfabriek van de familie Polstra in Leeuwarden. De familie Polstra heeft vele prijzen gewonnen met hun beschuit.

Het echtpaar was inwonend in de Huizumerlaan, waar hun dochter wordt geboren. Later verhuist het gezin naar een eigen huis in Huizum Dorp. Het gezin maakte vele reisjes op de motor, ook naar familie in Duitsland. De moeder en een tante en oom zijn lange tijd door Johanna verzorgd in huis, dat gaf een zware wissel op de familie. 

De echtgenoot van Johanna overleed op tachtigjarige leeftijd. Zelf onderging ze een knieoperatie en ook kreeg ze twee nieuwe heupen. Johanna woont sindsdien zelfstandig, doet nog zelf de was, maakt zelf het eten klaar en leest nog elke dag de krant om op de hoogte te blijven van al het nieuws.

Verder geniet Johanna van haar twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.