Twaalf tips na tv-uitzending over 'Tikkiefraude' in Leeuwarden

De politie heeft twaalf tips binnengekregen na de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond. Daarin werd aandacht besteed aan een 38-jarige vrouw uit Leeuwarden die via een betaalverzoek op Marktplaats werd opgelicht. De politie laat weten dat er concrete, bruikbare informatie tussenzit.

Ze wilde op 24 februari een spelcomputer verkopen via Marktplaats. De koper meldde zich en zei het geld via een betaalverzoekapp naar haar over te maken.

Dit wekte geen argwaan bij de vrouw, die keurig het verzoek om via de app 0,01 euro te betalen accepteerde. Het geld kwam niet. De volgende dag was er een groot bedrag van haar rekening afgeschreven. Een aangekocht NS-ticket werd op maandag 25 februari op het station in Zwolle gebruikt. De politie deelde daarvan dinsdagavond beelden.

Betaalfraude

Betaalfraude is niet nieuw. Uit het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit - waaraan 38.000 mensen meededen - blijkt dat 2,9 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in het laatste jaar wel eens opgelicht is bij het online kopen of verkopen van goederen. Het gaat over cijfers van 2018, die het CBS onlangs publiceerde.

Een groot deel van de slachtoffers van aankoopfraude - iets kopen, maar het product nooit ontvangen en het geld niet terugkrijgen - doen dat via een website voor tweedehandsspullen (42 procent). Denk hierbij aan Marktplaats.

De meeste kopers worden vooral opgelicht bij kleding, schoenen of accessoires (30 procent). Een kleiner deel is de dupe bij mobiele telefoons of laptops (20 procent). Gedupeerden doen vaak geen melding of aangifte bij de politie. Het wordt vaak niet belangrijk genoeg gevonden, omdat het om kleine bedragen gaat. Bijna een kwart dacht dat een melding ,,toch niet zou helpen’’.

Wie online is opgelicht, kan vaak wel fluiten naar een schadevergoeding. Slechts één op de tien mensen krijgt de financiële schade vergoed, bijvoorbeeld als ze met een creditcard hebben betaald.

Lees ook | OM Noord-Nederland: Tikkie-fraude aan de orde van de dag