Betaalverzoekfraude met slachtoffer uit Leeuwarden in Opsporing Verzocht

Een 38-jarige vrouw uit Leeuwarden werd in februari van dit jaar slachtoffer van betaalverzoekfraude. Opsporing Verzocht besteedt hier dinsdag aandacht aan.

Op 24 februari verkocht de vrouw een spelcomputer via Marktplaats. De koper zou via een betaalverzoekapp het geld naar haar overmaken. De vrouw ging daarmee akkoord en kreeg van de koper een verzoek via de app om 0,01 euro naar hem over te maken, volgens de koper nodig om haar bankgegevens te controleren.

Na het overmaken meldde de koper dat hij het geld spoedig zou overmaken. Het slachtoffer ontving echter geen geld en een dag later zag zij dat er een groot geldbedrag van haar rekening was afgeschreven.

Er was onder andere geld overgemaakt naar een bankrekening waar een NS e-ticket mee was gekocht. Op maandag 25 februari omstreeks 8.00 uur werd dit ticket gebruikt op het NS-station in Zwolle. De bewakingscamera’s maakten opnames van een verdachte die gebruik maakte van het e-ticket.

In Opsporing Verzocht worden de opnames van de bewakingscamera dinsdagavond getoond. Betaalzoekfraude is in Noord-Nederland aan de orde van de dag, volgens het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.