Zwemmers Orca terug in Hoofdklasse

LEEUWARDEN - Dit sportseizoen is Leeuwarden weer een sportploeg op het hoogste competitieniveau in Nederland rijker. Na een jaar afwezigheid keerde het vlaggenschip van ZV Orca terug.

De eerste ronde van de landelijke Hoofdklasse competitie zwemmen, die bestaat uit achttien  verenigingen, vond zaterdag plaats in het thuisbad aan het Kalverdijkje. Tegenstanders waren de Dinkel uit Nijverdal en ZPC Hoogeveen: geduchte tegenstanders die al jarenlang op het hoogste niveau zwemmen.

De Leeuwarders moesten na het vorige seizoen afscheid nemen van een aantal vaste waarden. Een aantal talenten van andere verenigingen maakte de overstap naar Orca en ook uit de eigen kweekvijver komen er een aantal talenten bovendrijven. Of dit voldoende zal zijn om zich dit seizoen op het hoogste niveau te handhaven zal moeten blijken. Bij de mannen is het aanbod van zwemtalent erg smal en daardoor een kwetsbaar onderdeel van het team. Dit alles neemt niet weg dat er zaterdag enthousiast en hard werd gezwommen en dit stemde de trainers Henri Koek en Ronald Veenstra tot tevredenheid en biedt zeker perspectief voor het vervolg van het seizoen.

De Dinkel en Hoogeveen waren deze keer nog een maatje te groot, maar een aantal individuele prestaties sprongen er zeker uit. Zo wist Silke Huisman uit Arum een sterke 200m schoolslag te zwemmen. De 2.34,81 was zelfs de snelste tijd van alle landelijke ploegen. Bij de wedstrijd in Leeuwarden was ze met 1.06,92 ook de snelste op de 200m rugslag. Domingo Kuipers uit Workum en competitie debutant Jip Bakker uit Franeker wisten op de 100m schoolslag bij de jongens onder de zestien als twee veertien jarigen een een-tweetje te bewerkstelligen met 1.13,05 om 1.15,37. Dominique Sikkema uit Leeuwarden wist de 100m wisselslag (0:57,80) en 50m rugslag (0:26,63) op zijn naam te zetten.vOp de 4x200m vrije slag lieten Fleur Bos, Amélie Wortel, Celina Herder en Marte Hieke van der Kamp zien dat Orca weer over een geduchte estafetteploeg beschikt. De 9.18,63 betekende een ruime overwinning en biedt wellicht ook perspectief bij komende nationale kampioenschappen.