Herman krijgt een aai

GROU - Bert Natuur bezocht deze week de buitenschoolse opvanglocatie Jongema Grou. Hij had het Afrikaanse witbuikegeltje Kees en Herman de steppevaraan meegebracht.

De kinderen, van vier tot twaalf jaar, zaten er met hun neus bovenop. Bert Natuur, het alter ego van flora-en-faunafan Bert van Geel, vertelde honderduit over de wonderen der natuur. En daarvoor hoef je dus niet helemaal naar de Zuid-Amerikaanse jungle. Dicht bij huis, gewoon in de tuin of voor de heg bij school, gebeurt namelijk heel veel. Het leven van de gemiddelde pissebed is spannend genoeg.

Bert Natuur is een fenomeen. Een tikkeltje intimiderend, voor wie hem voor de eerste keer bezig ziet. Maar dat gevoel verdwijnt onmiddellijk. Berts liefde voor de natuur en het plezier waarmee hij zich tussen de kinderen begeeft, maken aan alle twijfel een einde: hier spreekt een dieren- en kindervriend. Een humorist ook.

,,Waarom denk je dat Kees nu een bolletje is?", vraagt Bert met luide stem. ,,Vingers omhoog, nu!” Een jochie dat misschien vijf keer groter is dan egeltje Kees, steekt z’n arm in de lucht. ,,Omdat Kees een beetje bang is meester Bert.” Bert knikt instemmend. ,,Juist. En denken jullie dat het een goed idee is als ik Kees een kusje geef? Vingers!!”

Bert van Geel geeft lezingen en organiseert excursies. Binnenkort staat hij in het theater met het natuurcollege Buitengewoon Bert. In opdracht van Stichting Kinderopvang Friesland geeft hij natuurlessen op de kinderopvanglocaties. Speciaal voor de foto neemt hij de steppevaraan mee naar buiten. Normaal focust hij zich op de natuur in eigen land. En daarin komen geen varanen voor. Wat is Herman voor een dier?” Geen vingers dit keer: de kinderen weten het al. ,,Een varaan meester Bert.” ,,Heel goed”, zegt Bert. ,,En nu gaan we Herman aaien.”

Meer weten? Kijk dan op de website: bertvangeel.nl