Daan Schuurmans op podium met Demonen

LEEUWARDEN - Demonen is een intelligent, gedurfd en vooral boeiend toneelstuk met Daan Schuurmans in de hoofdrol, geschreven door de succesvolle Zweedse schrijver Lars Norén. Binnenkort is Demonen te zien in Stadsschouwburg De Harmonie.

Tijdens de avond wordt het toneel van De Harmonie omgetoverd tot een waar huiskamer plaats delict van een emotioneel slagveld, waarbij het woord ‘thuisfront’ nog nooit zo’n wrange betekenis heeft gekregen.

Frank komt thuis met de urn van zijn moeder. Zijn vrouw, heeft zin in een leuke avond. De onderburen worden uitgenodigd voor een borrel. Hoe later het wordt, hoe vileiner de conversatie. Wat begint als een spontane borrel met de buren, mondt uit in een chaotische avond waarin onderdrukte angsten, fantasieën en frustraties de kop op steken. Regisseur Azzini toont met mededogen deze menselijke balanceer-act. Het tegelijkertijd zoeken naar samenzijn én je ontplooien als autonoom individu. Dat is het prachtige, pijnlijke breukvlak waar het werk van Norén en Azzini elkaar raken.

Wat het stuk interessant maakt zijn de pogingen die worden gedaan om, ondanks elkaars demonen, toch een weg te vinden om samen te blijven. Demonen is een stuk dat gaat over mensen die het goede en het slechte van het leven op de een of andere manier weten te ervaren en omarmen. Hierbij wordt het slechte in het leven niet verbloemd of geprobeerd weg te poetsen, maar gaan ze juist samen. ,,Ik vind het een heel mooi streven hoe mensen proberen een leven lang, of zo lang mogelijk, samen te zijn. De personages in Demonen gaan hierin veel te ver, maar dat is ook de kracht van het stuk”, vertelt regisseur Azzini in een interview.

De twee hoofdpersonages zijn Daan Schuurmans (ook wel bekend van nieuwe buren) en Rick Paul Mulligen (bekend van A’dam - E.V.A.). ,,De combinatie van deze acteurs is langzaam zo ontstaan. Ik wilde sowieso met mensen werken die eind dertig of begin veertig waren, omdat ik dat een hele interessante levensfase vind en dat ook de fase is waar Norén zich met dit stuk op concentreert. Het is een leeftijd waarop je genoeg hebt meegemaakt om terug te kunnen kijken en te reflecteren maar waarbij je tegelijkertijd nog niet te laat bent om een nieuwe toekomst voor ogen te hebben en vooruit te dromen”, aldus Azzini.

Het is niet de bedoeling dat alle ellende die de personages meemaken het publiek bang maken, maar het moet mensen wel bewust maken en denken: ,,Zo wil ik het zelf niet." Het stuk biedt dus een soort waarschuwing en is een uitvergroting van het gevecht dat we voeren met onszelf. Kortom: een diepgaand toneelstuk met een boodschap.

Demonen is op zaterdag 12 oktober te zien in Stadschouwburg De Harmonie. Tickets en meer informatie vindt u op de website: Harmonie.nl.