Cambuur legt concurrent Excelsior stevig over de knie

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft vrijdagavond de zesde opeenvolgende competitiezege weten te boeken. De Leeuwarders waren ook tegen Excelsior baas in eigen huis: 4-0.

De geel-blauwen zagen NAC geen misstap maken tegen NEC waardoor de ploeg uit Breda koloper blijft en tevens met de periodetitel aan de haal gaat. 

Wedstrijdverloop

De openingfase was enerverend. Beide teams legden mooi combinatievoetbal op de mat. De eerste serieuze schietkans was voor de Rotterdammers: Jeffrey Fortes dwong keeper Sonny Stevens tot een redding in de rechter benedenhoek. Kort daarna waren de Leeuwarders tweemaal dichtbij een goal: Robert Mühren schoof krap aan voorlangs en een pegel van Stanley Akoy werd geblokt. In de dertiende minuut claimden de geel-blauwen een penalty; Kamphuis, de arbiter van dienst, zag er - zeer ten onrechte - niets in. Op het kwartier was Akoy andermaal gevaarlijk; Alessandro Damen, de goalie van de bezoekers, redde met zijn vuisten. Halverwege de eerste helft opende Cambuur verdiend het bal. Mühren luidde - na gedroom achterin bij Excelsior - de aanval in. De spits leek zelf te scoren, maar kwam net niet lekker uit. De meegelopen Jamie Jacobs stond op de goede plaats en haalde de trekker wél over: 1-0. In de 25ste minuut had de marge verdubbeld kunnen worden; Issa Kallon en zowel Jacobs vonden doelman Damen op hun weg. Precies op het halfuur was het vrouwen en kinderen eerst bij de bezoekers, waarna de bal uit de rebound voor de voeten van Jordy van Deelen belandde: 2-0. Kallon verzuimde in de 38ste minuut de derde Leeuwarder treffer op het scorebord te zetten door een niet te missen kans naast te krullen. In de 41ste minuut verraste Mühren met een fraaie boogbal bijna Damen, die de bal ternauwernood over de lat wist te duwen. Twee minuten voor de pauze viel de 3-0 alsnog; Ragnar Oratmangoen knikte - op aangeven van Mühren - raak met zijn hoofd.

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Cambuur ging na de spelhervatting door met waar het voor rust mee bezig was: op zoek naar meer. Een droge knal van Kallon leverde doelman Damen het nodige werk op in de 51ste minuut. In de 61ste én 62ste minuut meldde Kallon zich opnieuw, om in beide gevallen rakelings naast te schieten. In de zeventigste minuut was Jacobs kansrijk. De middenvelder mikte over. 

Debuut Antonia

In de 72ste minuut kwam Jarchinio Antonia voor Oratmangoen binnen de lijnen en maakte daarmee zijn debuut voor Cambuur. In de 84ste minuut mocht hij - na geweldig voorbereidend werk van Kallon - simpel scoren: 4-0. In de laatste minuut was Antonia zelfs dichtbij zijn tweede, maar erger leed bleef Excelsior bespaard. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Van Deelen, Mac-Intosch, Schouten, Sambissa, Hoedemakers, Jacobs, Akoy ('86 Paulissen), Kallon, Mühren, Oratmangoen ('72 Antonia)

Karakteristieken

Uitslag: 4-0 (3-0)

Scoreverloop: 1-0 Jacobs ('23), 2-0 Van Deelen ('31), 3-0 Oratmangoen ('43), 4-0 Antonia (''84)

Scheidsrechter Kamphuis gaf geel aan Akoy, Paulissen (SC Cambuur) en Fortes, Horemans, Ebicilio (Excelsior).

Aantal toeschouwers: 8742

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut