Karateka Zijlman (12) verovert Oldehove Cup

LEEUWARDEN - Nynke Anna Zijlman uit Britsum heeft zaterdag 28 september namens Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens de tiende Oldehove Cup in de wacht gesleept. Het evenement in Sporthal Rengers werd voor de tiende opeenvolgende keer georganiseerd door Iryoku.

De bokaal wordt niet gewonnen maar door een jury toegekend aan de karateka die gedurende het toernooi het meest inhoud heeft gegeven aan de kernwaarden van het Shinkyokushin Karate: moed, wilskracht en respect.

Er deden ruim zeventig karateka's uit heel Nederland mee. Het toernooi bestond uit twee disciplines: kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht met tegenstander).

Strijdlustig en respectvol
Nynke Anna Zijlman kwam op beide onderdelen uit. Ze wist bij kata net niet door te dringen tot de finaleronde. Bij kumite versloeg de blauwe bander twee tegenstanders overtuigend, een derde partij eindigde in een gelijkspel. De juryleden zagen bij Zijlman een flinke dosis strijdlust gecombineerd met veel respect voor de tegenstander. Sommige opponenten waren ouder en een stuk langer. Ook viel het de jury op dat Zijlman de aanwijzingen van haar coach Erwin Krot zeer goed opvolgde, wat de sleutel tot succes bleek. Er was een eervolle vermelding voor Daan Bosgraaf (10) van karatevereniging Mushin uit Dokkum. Dankzij Zijlman bleef de Oldehove Cup voor de tweede keer in Leeuwarden. In 2015 gebeurde dat dankzij Brigitte Breur. De andere jaren ging de cup naar karateverenigingen uit IJlst (2018, 2012), Zwolle (2017, 2013), Delfzijl (2016, 2010), Wagenborgen (2014) en Zutphen (2011).

Veel prijzen voor Iryoku
Op het onderdeel kata veroverde Iryoku tweemaal een eerste prijs. Jens Utzon (12) uit Rinsumageest was de beste in de jeugdcategorie 10-12 jaar, Egbert Jan Pool (20) uit Hallum bij de volwassenen. Abby Baranyizigiye (10, Leeuwarden) pakte een tweede prijs. Zofia Pool (13, Hallum) en Arrabella Roorda (21, Leeuwarden) werden derde. Bij kumite wisten naast Nynke Anna Zijlman ook Thirza Huitema (8, Stiens), Jurgen van Ee (10, Terherne), Mark de Boer (10, Leeuwarden), Mathijs Huitema (11, Stiens) en Pawlo Jansen (17, Leeuwarden) een eerste prijs te behalen in hun poule. Zofia Pool behaalde na haar derde plek bij kata zilver op het kumite-onderdeel. Ook Erwin Wierstra (12, Marrum) Jadey Thomassen (14, Reduzum) en Jelle van Ee (15, Terherne) eindigden als tweede. Ferdi Breedenbach (9, Leeuwarden) en Sven de Kwaadsteniet (11, Stiens) legden beslag op de derde plaats.