Burgumer krijgt werkstraf na bestelen werkgever in Heerenveen en weldoenster

Een 35-jarige Burgumer mag van de rechter honderd uur voor niks werken omdat hij zijn werkgever en een kennis had bestolen.

Rechter Monique Dijkstra achtte bewezen dat de man op 8 december een partij gereedschap van zijn werkgever, een handelsonderneming in Heerenveen, had verduisterd. Hij zette de buit op Marktplaats. Camerabeelden toonden dat de man de gereedschappen in zijn auto laadde.

De werkgever kreeg al eerder argwaan. De leverancier van een kachel meldde dat een rekening van 250 euro niet was betaald terwijl de werkgever de Burgumer dat bedrag had gegeven om de aankoop te betalen.

Eerder dupeerde de Burgumer een vrouw in Drachten die hem onderdak had geboden door, terwijl zij in het ziekenhuis was opgenomen, met haar pinpas bijna 2600 euro van haar bankrekening te halen.

De man was in financiële problemen gekomen - hij had behoorlijke schulden - door een drugs- en een gokverslaving. Om te voorkomen dat de man in herhaling valt, legde de rechter hem naast de werkstraf ook een voorwaardelijke celstraf van een maand op. Hij komt onder toezicht van de reclassering en moet zich laten behandelen.