Historische zeilrace uit 1940 met Valk keert terug in Grou

GROU - De Valk werd 80 jaar geleden, in opdracht van de Bruynzeel Fabrieken, ontworpen werd door Ricus van de Stadt. Niet alleen dit type zeilboot heeft een jubileum, ook is het 70 jaar geleden dat de Friese Valkenclub 'Jacoba van Beieren' werd opgericht. Dit dubbele jubileum wordt op 14 september met een historische zeilrace gevierd.

Net als op 31 maart 1940 wordt er zaterdag een demonstratie-wedstrijd gezeild tussen een Bruynzeelvalk met zeilnummer 4, de 30 kwadraat nr. 1 'Li' en een 16 kwadraat. Start, wedstrijd en finish vinden plaats op het water voor de steigers van Hotel Oostergoo en zijn vanaf de wal goed te volgen. Het startschot wordt om 17.30 uur op de steiger van Hotel Oostergoo gegeven door de heer Theo Velsink, ere-voorzitter van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo. 

Gert-Jan de Roo van Valkenkring Grou, Valk-liefhebber en mede-organisator van dit unieke evenement, is lyrisch over zijn valk zeilboot die in 1941 werd gebouwd: ,,Dit wordt een zeilweekend om nooit te vergeten." Onlangs was hij nog met zijn Valk te vinden op de wateren rondom Grou. Door het varen zijn veel vriendschappen voor het leven ontstaan. Vriendschappen die vaak van generatie op generatie doorgaan. Zelf heeft Gert-Jan er in Jetze Sipma (foto) een zeilvriend voor het leven aan overgehouden.

Valkenclub Jacoba van Beieren was de stuwende kracht voor de Valkenklasse in Friesland, met name in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De club organiseerde onder meer een Elfstedentocht voor Valken en er werd jaarlijks rond Nieuwjaar een winterwedstrijd gezeild om de 'Zilveren Schaats'. Gert-Jan: ,,Dat alles vieren wij, in nauwe samenwerking met de Valkenklasse Organisatie en het wedstrijd-comité van de Vereniging Grouwster Watersport G.W.S. in het aankomende weekend van 14 en 15 september."

Alle Valkenzeilers en hun familie met een houten Valk zijn welkom en kunnen kiezen aan welke activiteiten zij deel willen nemen. Speciaal voor ere-leden van de VAKO, oud-Jacoba van Beieren leden en oud-Valkenzeilers en minder valide oud-Valk zeilers ligt een fraaie salonboot ter beschikking op zondag 15 september van waaruit zij de zeiltocht kunnen aanschouwen. 

Meer informatie vindt u op www.valkenkringgrou.nl/princenhofweekend-2019