Doorloper | Heren 1 HV Cometas

LEEUWARDEN - De Doorloper van deze week staat in het teken van Heren 1 van Handbalvereniging Cometas uit Leeuwarden. Het team degradeerde vorig jaar naar de hoofdklasse, maar slaagde er afgelopen seizoen in terug te keren naar de landelijke tweede divisie.

Ons motto:
Liever te dik in de kist dan weer een feestje gemist. Dit liedje is tevens het meest gespeelde nummer bij een overwinning.

Wat ons bindt:
Het gemak waarmee iedereen met elkaar omgaat binnen het team. Ondanks de leeftijdsverschillen (van 15 tot rond de 38 jaar) kan iedereen goed opschieten met elkaar. Dat is zowel binnen als buiten het veld belangrijk. In het weekend van 30 augustus en 1 september zijn we met zowel heren 1 als met dames 1 en 2 op trainingsweekend geweest bij zeilschool de Morra. Daar hebben we verschillende gezamenlijke activiteiten gedaan en dat ging fantastisch. Met zes gemixte teams hebben wij ’s avonds het spel: ‘Wie is de mol’ gespeeld.

We kunnen niet zonder: 
Sponsoren, publiek en nieuwe leden. Voor elk is er wel een motivatie te noemen. Zonder sponsoren geen gezonde club, zonder publiek presteer je minder goed en zonder nieuwe leden houdt de club snel op met bestaan. Allemaal zaken die je vanzelfsprekend niet wilt.

Waar zijn we als club het meest trots op:
Meerdere dingen, maar op de Comeetjes denk ik dat we het trotst mogen zijn. Door een actieve groep leden is er de laatste jaren hard gewerkt om jeugdspelers te werven, die wij de Comeetjes noemen. Op een gegeven moment hadden we amper jeugdteams meer en ik durf wel te zeggen dat er nu minimaal zo’n 20 á 25+ rondlopen. Deze zijn tevens belangrijk voor de aanvulling van de seniorenteams in de toekomst.

Het mooiste uitje dat we hebben ondernomen:
Er zijn zoveel uitjes te noemen. Zo is elk trainingsweekend met het team altijd een groot feest, naast dat er natuurlijk intensief wordt getraind en er verschillende doelen worden gesteld. Zo zijn we vorig jaar keihard afgemaakt tijdens het trainingsweekend in samenwerking met, het in de eredivisie uitkomende, HV KRAS/Volendam. 

De laatste keer dat we met elkaar goed gelachen hebben, dat was:
Het trainingsweekend van 30 augustus en 1 september (alweer). Een andere lachwekkend moment was toen een vorige coach Engels begon te praten. We hadden enkele internationale spelers bij ons in het team en deze conversaties waren altijd genieten: Full power Ahmed!

En dat we flink baalden:
Afgelopen seizoen zijn we op een haar na geen kampioen geworden. Met nog vier wedstrijden te gaan moesten wij alle vier winnend afsluiten. Inclusief het duel tegen de nummer één op dat moment wonnen we drie. De laatste wedstrijd tegen Hurry-Up hebben wij het moeten afleggen tegen het team dat streed tegen degradatie. Wij geen kampioen en zij geen degradatie. Voor ons geen goede uitkomst. Daarna hebben we nog de kans gekregen om te promoveren middels de zogenaamde promotiewedstrijden tegen drie andere nummers twee uit de resterende hoofdklassen in Nederland. Deze wedstrijden werden niet optimaal benut en we eindigden op de derde plaats. Na een bericht vanuit de Nederlandse handbalbond kregen we uiteindelijk toch een plek in de landelijke tweede divisie.

Als wij de bazen van Leeuwarden waren, dan:
Hadden we het liefst een eigen sporthal zodat we met hars kunnen spelen. Voor de mensen die hier niet mee bekend zijn: dit is een plakkerig goedje wat je zowel op je handen smeert als op de bal aanbrengt om onder andere de snelheid van het spel te vergroten en vanzelfsprekend de balvastigheid.

Onze ambitie op de lange termijn is:
Een samenwerking binnen Friesland. De clubs binnen Friesland zijn op één hand te tellen. Een fusie zou het handbal op een hoger niveau kunnen brengen en eredivisie handballen zou dan zeker een uitdagende ambitie zijn.

We hopen met z'n allen door te gaan tot:
Zolang het lichaam het nog volhoudt. Zo kunnen de jonge jongens bij ons in het team het nog makkelijk minimaal tien tot vijftien jaar volhouden en is dat voor de oudere garde hoogstwaarschijnlijk iets teveel van het goede. Het belangrijkste is dat we het allemaal naar onze zin hebben en de neuzen dezelfde kant op hebben en houden. Met een hecht team kom je tenslotte verder.

Algemene informatie:
Zowel de dames als de heren 1 spelen doorgaans eens in de twee weken een thuiswedstrijd in Sporthal Kalverdijkje. Meer informatie via 06-22548161. Wedstrijdschema's en meer staan op de website: www.cometas.nl.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.