SC Cambuur pakt bij SC Telstar eerste uitzege van het seizoen

VELSEN-ZUID - SC Cambuur heeft zaterdagavond eindelijk een overwinning weten te boeken op vreemde bodem. SC Telstar werd in het Rabobank IJmond Stadion verslagen door de Leeuwarders: 0-2.

De vorige twee uitwedstrijden (2-0 bij De Graafschap en 1-0 bij NAC, red.) gingen nog verloren. De geel-blauwen speelden geen oogstrelend voetbal, wat zeker ook te maken had met het lastige systeem dat de thuisclub hanteerde, maar maken dankzij de driepunter een mooie sprong op de ranglijst. 

Wedstrijdverloop

De openingsfase was rommelig met veel balverlies aan beide kanten. De eerste serieuze doelpoging kwam in de 23ste minuut op naam van de Leeuwarders; Giovanni Korte kopte, via de paal, naast. Een minuut later was het wél raak. In eerste instantie werd een schot van Mees Hoedemakers op de doellijn gekeerd door middenvelder Senne Lynen, maar uiteindelijk belandde de bal voor de voeten van Jamie Jacobs die de bal hard tegen de touwen joeg: 0-1. Na ruim een half uur lepelde Robert Mühren de bal krap aan over de lat. In de 35ste minuut noteerde de thuisclub een serieuze mogelijkheid; Anthony Berenstein dwong Sonny Stevens met een kopbal tot een redding in de korte hoek. Op slag van rust stak Calvin Mac-Intosch Mühren weg. De spits schoot de bal vol tegen het lichaam van doelman Anthony Swolfs. 

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

De geel-blauwen bleven na de spelhervatting aanvankelijk simpel overeind. Beide teams creërden namelijk weinig tot niets en dus verstreek de tijd in het voordeel van de Leeuwarders. In de 67ste minuut ontsnapte Cambuur aan de gelijkmaker; Stevens stond precies op de goede plek toen Tuur Houben snoeihard uithaalde. In de 77ste minuut haalde Ragnar Oratmangoen een kopbal van Frank van Korpershoek van de doellijn. Kort daarop roste Lynen een bal rakelings naast. Vijf minuten voor tijd verdubbelde Alex Bangura, op dat moment  tegen de verhouding in, de marge: 0-2. De dadendrang van de thuisclub werd daarmee overleefd en de manschappen van trainer Henk de Jong hielden derhalve drie dure punten over aan een te vaak saaie wedstrijd. 

Reactie Henk de Jong: ,,Niet veel clubs winnen hier. Excelsior ging er hier met 3-0 op. Op basis van de eerste helft winnen we honderd procent terecht. We hadden het voor rust af moeten maken. De 0-2 was een bevrijding. Ik ben zeer tevreden met het hele team."

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Van Deelen, Mac-Intosch, Schouten, Sambissa ('77 Bangura), Hoedemakers, Jacobs, Maulun ('81 Akoy), Kallon, Mühren, Korte ('69 Oratmangoen)

Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-1)

Scoreverloop: 0-1 Jacobs ('24), 0-2 Bangura ('85)

Scheidsrechter Vermeire (België) gaf geel aan Najah, Gilmour (SC Telstar) en Schouten (SC Cambuur). 

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut