SC Cambuur onderuit bij NAC na tumultueus treffen

BREDA - SC Cambuur heeft vrijdagavond andermaal geen punten weten te pakken op vreemde bodem. Koploper N.A.C. bleek in het Rat Verlegh Stadion de meest fortuinlijke: 1-0.

Het eerste uitduel van het seizoen (2-0 bij De Graafschap) ging twee weken geleden eveneens verloren. Vorige week was het in eigen stadion (5-0 tegen Go Ahead Eagles) beduidend beter. In Breda zat het op zijn zachtst gezegd niet mee. Trainer De Jong werd zelfs naar de tribune verwezen.

Wedstrijdverloop

De openingsfase was duidelijk voor de Brabanders. Rond de tiende minuut ontsnapten de Leeuwarders zowaar tot tweemaal toe aan een vroege achterstand. Uit een corner haalde Giovanni Korte een kopbal van Finn Stokkers uit de doelmond, en vlak daarna bracht keeper Sonny Stevens redding toen Luka Ilic diagonaal hard inschoot. Rond het kwartier stelde Robert Mühren er een kopkans tegenover, die ruim naast ging. Halverwege de eerste helft was Mühren enorm dichtbij de openingstreffer; Calvin Mac-Intosch stak de spits prima weg, waarna doelman Nick Olij de inzet knap pareerde. Voorts golfde het spel op en neer, had Cambuur een licht veldoverwicht, maar bleef een doelpunt (al lag de bal - vanuit buitenspel - wel een keer in het net van NAC) achterwege tot aan de pauze.

Robin Maulun (enkelblessure) kon na de rust niet verder, Mitchel Paulissen was zijn vervanger.

Het eerste wapenfeit sinds de spelhervatting was voor de thuisclub. Roger Riera kopte in de vijftigste minuut uit een vrije trap van El Allouchi over. In de 57ste minuut schoof Mühren de bal andermaal in het vijandelijke doel, Kevin Blom kende - ook nu - geen goal toe omdat er volgens hem een overtreding op de rand '16' aan vooraf was gegaan. In de 67ste minuut trof NAC doel, en dat mocht allemaal wél doorgaan; Jethro Mashart zette na een korte corner hard voor, waarna Ivan Ilic - via de handen van Stevens - hard raak kopte: 1-0. In de zeventigste minuut werd Henk de Jong - vlak nadat een derde (!) Leeuwarder treffer was afgekeurd - naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de arbitrage. Cambuur ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. De verdiende 1-1 kwam uiteindelijk niet op het scorebord en dus keerden de geel-blauwen puntenloos huiswaarts. Een nederlaag waar zogezegd genoeg over na te praten viel.

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Van Deelen ('85 Akoy), Mac-Intosch, Schouten, Sambissa, Hoedemakers, Jacobs, Maulun ('46 Paulissen), Kallon, Mühren, Korte ('68 Ladan)

Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (0-0)

Scoreverloop: 1-0 Ivan Ilic ('67)

Scheidsrechter Kevin Blom gaf geel aan Mashart (NAC) en Kallon, Schouten, Sambissa, Mac-Intosch (SC Cambuur). 

Bijzonderheden: Henk de Jong kreeg rood in de zeventigste minuut wegens commentaar op de arbitrage.

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut