Bouwjaar van alle Friese gebouwen op aanklikbare kaart

Een nieuwe aanklikbare digitale kaart toont de bouwdatum van alle Nederlandse gebouwen. De geleidelijke uitbreiding van Friese steden en dorpen wordt hierdoor heel mooi inzichtelijk.

Het initiatief kwam van het Britse bedrijf Parallel Mapping, dat is gespecialiseerd in digitale kaarten. De makers combineerden data van de Technische Universiteit Delft met een kaartprogramma en maakten hiermee een soort Google Earth voor heel Nederland. Het overgrote deel van de Nederlandse gebouwen staat op deze kaart. Klik op: https://parallel.co.uk/netherlands

Lees ook: Aanklikbare gebouwenkaart offline door te veel klikverkeer

Oude gebouwen zijn rood, jonge panden zijn blauw. De historische stads- en dorpskernen zijn dan ook overwegend rood tot donkerrood. Toen steden in de negentiende eeuw ‘uit de ban van de grachtenring’ sprongen, ontstonden nieuwe wijken met oranje tinten, daarna gele en vervolgens blauwe buitenwijken.

Voor kaartenliefhebbers is het smullen geblazen. De meeste data kloppen aardig en lopen soms zelfs vooruit op geplande ontwikkelingen. De Leeuwarder Pathé-bioscoop staat bijvoorbeeld al ingetekend met bouwjaar 2018. Wie er ter plekke kijkt, moet helaas constateren dat de bouwplaats nog braak ligt.

Kritische kijkers zullen ontdekken dat de kaart moeite heeft met complexen die bestaan uit verschillende gebouwen. Het Leeuwarder gemeentehuis (stadskantoor) werd in de jaren negentig gebouwd, maar staat onder bouwjaar 1875 ingetekend. Hiermee zal vast gedoeld worden op het Burmaniahuis, de villa die later is ingebouwd.

Zo zijn er meer schoonheidsfoutjes, maar het bedrijf hoopt die de komende jaren op te lossen.