Leeuwarder buiten heterdaad aangehouden voor mishandeling van Dronrypster

Een 27-jarige man uit Leeuwarden is maandagmiddag in de stad aangehouden, op verdenking van mishandeling van een 43-jarige man uit Dronryp.

Het slachtoffer werd rond het middaguur op zijn hoofd en neus geslagen aan de Tuinen. Zijn neus bloedde flink. De man is behandeld door ambulancepersoneel.

De aangifte bij de politie volgde. Om 14:50 uur zag de Dronrypster de verdachte elders in de stad lopen. De politie had de zoektocht naar de man inmiddels gestaakt.

Buiten heterdaad

Voor een aanhouding was nu toestemming van de officier van justitie nodig, omdat dit buiten heterdaad moest gebeuren. Normaliter mogen agenten een verdachte van een strafbaar feit aanhouden, maar als iemand niet op heterdaad wordt betrapt, dan beslist een officier van justitie.

Agenten ter plekke bellen dan met de hulpofficier of de officier van justitie en die geeft vervolgens al dan niet het bevel voor aanhouding. ,,En as in fertochte fuort rint, dan kinst him wol oanhâlde sûnder dat de offisier tastimming jout’’, zegt Oeble Bouma, hulpofficier en voornamelijk werkzaam bij de politie in Leeuwarden. ,,Mar dan moatst dy oanhâlding letter wol ferantwurdzje.’’

De officier gaf in dit geval toestemming voor aanhouding. De man zit vast voor onderzoek. Hij is een bekende van de politie.