A Guide to Leeuwarden viert 6-jarig bestaan

A Guide to Leeuwarden vierde afgelopen zaterdag haar 6-jarig bestaan. 17 augustus 2013 gaf Henk Leutscher de eerste Free Tour in Leeuwarden. Sindsdien zijn er bijna 50.000 mensen rondgeleid.

Op deze Free Tours hoef je van te voren niets te betalen en kun je naderhand zelf bepalen wat je het waard vindt. Deze stadswandelingen vinden plaats in elke grote wereldstad. ,,Ik dacht; Leeuwarden is misschien geen grote wereldstad, maar wel een mooie stad, dus dat kan hier ook”, aldus oprichter Henk Leutscher. En zo werd Leeuwarden na Amsterdam en Utrecht de derde Nederlandse stad met een Free Tour.

Leutscher begon samen met Peter Postma. Elke week gaven ze zaterdag om 12 uur een Free Tour. Dat bleek een groot succes en al snel kwamen er een derde en een vierde gids bij. Vervolgens kwamen er wandelingen op vrijdag en thematische tours zoals de Street Art Tour, Bier Tour, 11stegentocht en de Mata Hari Tour. Daarna volgenden ook Duitstalige wandelingen met gidsen die Duits als moedertaal spreken. En er werden steeds vaker privétours geboekt. In totaal zijn er al bijna 50.000 mensen rondgeleid.

Zaterdag werd de 6e verjaardag gevierd en kregen alle deelnemers een hoedje van papier.

Inmiddels bestaat A Guide to Leeuwarden uit zo’n 10 gidsen, waarvan een aantal zelfs fulltime stadsgids zijn.