'Je moet eerst iets afdwingen'

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte afgelopen vrijdag een overtuigende 5-0 thuiszege op Go Ahead Eagles en revancheerde zich daarmee voor de 2-0 uitnederlaag bij De Graafschap in de eerste speelronde.

Ondergetekende blikte zaterdag, na de uitlooptraining, samen met trainer Henk de Jong terug op het een en ander en tevens werd er vooruitgekeken. 

Spelen!

,,We zijn een team in opbouw en de resultaten zullen daarom wel eens wisselend zijn. Maar we geven absoluut alles om het publiek te vermaken. We weten dat we de mensen dan achter ons hebben staan", aldus De Jong. ,,Ik wil het stadion vol hebben. Het moet leuk zijn om naar te kijken en er moeten punten worden gehaald; dat gaat hand in hand. Bij 2-0 in de rust tegen Go Ahead heb ik tegen de jongens gezegd dat ze voor de 3-0 moesten gaan. Ik wil niks weten van gas terugnemen bij zo'n stand. Dan krijg je een saaie vertoning en daar vinden de jongens (spelers, red.) en de supporters niks aan. Je moet voetballen om beter te worden, dingen willen creëren. Spelen! Het kan heus eens verkeerd uitpakken, maar ik vind dit de juiste mindset. Niet bang zijn en van eigen kracht uitgaan. Zo simpel is het."

Overheid

,,We trainen er hard voor met zijn allen. De rollen zijn allemaal goed verdeeld. Ik ben mooi overheid, een soort manager. Dat is toch heerlijk! De jongens (Sandor van der Heide, Martijn Barto en Pascal Bosschaart, red.) ontlasten me. We besteden uitgebreid individueel aandacht aan de spelers en in voorbereiding op een wedstrijd is er een duidelijke taakverdeling. Sandor en ik coachen de basis tijdens een partijvorm, terwijl Martijn en Pascal met de reserves de rol van de aanstaande tegenstander op zich nemen. Wat wij weten van de tegenstander, zo proberen Martijn en Pascal dan tegen de basis te spelen. Zo moet je - in grote lijnen - de tactische training dus zien. Gaat lang niet altijd zoals we willen en dan wordt er natuurlijk ingegrepen. De training dan vijf minuten stilleggen en de jongens even flink aanpakken, was onlangs in aanloop naar afgelopen vrijdag ook even nodig. Aan het einde van de training werd er achterin vervolgens niks meer weggegeven. In de wedstrijd tegen Go Ahead kon je dat mooi terugzien."

Uitlooptraining

,,Ik was vanmorgen heel bewust alleen maar bezig met de reserves. Zij zijn absoluut niet minder belangrijk dan de basis en ik moet op ze kunnen rekenen als ik ze in laat vallen, of op een bepaald moment laat starten. Daarom bemoei ik me tijdens de uitlooptraining nadrukkelijk met hen en traint Sandor met de basisspelers."

Gas geven

,,We hebben zowat iedereen fit. Mitchell Paulissen heeft een maand geleden een keer een vervelende tik tegen een been gehad en ondervindt daar - hij heeft nog altijd een pijnlijke plek - hinder van. Vandaar dat we wat voorzichtig met hem zijn. Doke Schmidt, hij heeft een enkelblessure, is hopelijk gauw inzetbaar. Kijk ik snap de sentimenten van supporters vanwege waar hij vandaan komt, maar Doke is een type speler die met zijn speelstijl prima bij de club past. Hij heeft mij nota bene zelf gebeld om te zeggen dat hij hierheen wilde - vanwege de supporters - dat vind ik eigenlijk geweldig van hem. Doke zal flink gas gaan geven als hij aan de bak mag, dat deed ik hier in het begin ook. Ik kwam eveneens van een andere club. Je moet eerst iets afdwingen en dat is ook het mooie aan sport."

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut