Sloopt gemeente historisch hokje in Wytgaard, dat ze zelf hielp redden?

De toekomst van een oud gemaaltje met een hieraan bevestigd kunstwerk in Wytgaard is ongewis. Het leidt tot een ingewikkelde discussie.

In 1997 onthulden burgemeester Hayo Apotheker en wethouder Ap Timmermans een nieuw kunstwerk aan de Fopma’s Reed. Het ging om een combinatie van een bankje naast een opgeknapt gemaalhokje, met hieraan verbonden een golfend kunstwerk van dorpsbewoner Grietzen Bergsma.

Het initiatief kwam destijds van Doarpsbelang, dat het vooroorlogse gebouwtje met gemeentelijke financiële hulp wilde redden als aandenken aan de geschiedenis van het waterverleden langs de oude Middelzeedijk. ,,Er heeft daar eerder een molen gestaan, er ligt een historische achtergrond’’, zegt Bergsma. De kunst kreeg een plek op website Leeuwardeninbeelden.nl, een initiatief van de gemeente.

Sloop dreigt

Nu dreigt alsnog sloop, waarschuwde dorpsbewoner Bennie Schuurman deze week in dorpsblad It Havenpypke. ,,De gemeente woe der in pear jier lyn fan ôf, sy rinne tsjin it ûnderhâld oan’’, licht hij toe. Aangezien Doarpsbelang niet toehapte om het gemaaltje en het onderhoud over te nemen, komt afbraak in zicht, waarschuwt Schuurman.

,,Het gebouwtje is van ons en het heeft geen functie meer’’, zegt Lies Volbeda namens de gemeente. Een monumentenstatus ontbreekt en er zijn wel onderhoudskosten. Daarom rees de vraag of het hokje dan niet beter afgestoten of gesloopt kon worden. Deze opties zijn meermaals aan Doarpsbelang voorgelegd.

Stel dat de gemeente tot sloop besluit, betekent dit dan ook de afvoer van het kunstwerk, dat er aan vastzit? ,,Wij hebben het alleen over het gebouw gehad, niet over het kunstwerk’’, zegt Volbeda. Daarover is dus geen helderheid. ,,We wachten de discussie af. Er wordt voorlopig nog niets besloten over sloop’’, zegt Volbeda. Later dit jaar volgt nieuw overleg met het dorp.