Gais Meinsma-Greydanus (92) uit Jorwert overleden

Geiske Meinsma- Greydanus (92) uit Jorwert is overleden. Ze was een van de oudste inwoners van dat dorp toen in 2015 een boek over haar bijzondere leven verscheen, met de titel Gais, geschreven door Dick Witte.

Ze was ook een van de hoofdpersonen in het boek Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak.

Meinsma was een bekende persoon in Jorwert en omgeving, waar ze bekend stond als ‘beppe Gais’. Ze zat ruim veertig jaar in het bestuur van het iepenloftspul van Jorwert. Ze heeft ook in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Baarderadeel gezeten voor de FNP en was het eerste vrouwelijke raadslid in de gemeente.

Geiske, geboren in 1926, kent een onbekommerde jeugd tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dan maakt ze mee dat haar vader naar werkkampen wordt gestuurd en een Joodse vriendin op transport naar de gaskamer en raakt ze betrokken bij het verzet. Na de oorlog trouwt ze met de huisschilder Hendrik Meinsma, maar wachten haar eveneens bewogen jaren. De zelfmoord van haar man, het overlijden van haar jongste zoon de zelfmoord van haar middelste zoon eisen een zware tol.

Meinsma kent veel veerkracht, die haar door die periode heen leidt. Als gezinsverzorgster is ze een van de eerste vrouwen in de omgeving die fulltime gaat werken. Dat combineert ze met tal van vrijwilligersfuncties.

Een aantal jaren geleden werd Meinsma met 208 dorpsgenoten geportretteerd door fotograaf Louis Meulstee uit Krimpen aan den IJssel. De fotograaf was eigenlijk naar Friesland gekomen om koeien te fotograferen. Bij een rondje om de kerk van Jorwert raakte hij in gesprek met Meinsma, die voor haar huis aardappels zat te schillen.

Hij vroeg haar of hij haar mocht fotograferen. Ook Meinsma's schoondochter Geartsje de Vries ging op de foto. Zo ontstond het idee Jorwert te portretteren.