Kijk waar de Liwadder burgemeesters werkten

Leuwarden - Een echte Liwadder gids geeft tot en met september elke vrijdagmiddag vanaf twee uur een rondleiding in het achttiende eeuws stadhuis.

Het Leeuwarder Stadhuis werd in 1715 in classicistische barokstijl gebouwd door stadstimmerman Claes Bockes Balck. Het staat op de fundamenten van een oude stins. In de keldergewelven zijn nog de voormalige cellen van veroordeelden te vinden (het zogenaamde 'Hûnegat').

Het Stadhuis onderging door de jaren heen diverse grote verbouwingen, maar bevat ook nog altijd veel achttiende eeuwse elementen. Op het dak staat een klokkenkoepel met een carillon, afkomstig uit de in 1884 afgebroken Nieuwe toren. Het automatische speelwerk laat op het volle en het halve uur overdag een liedje spelen. Tijdens de Stadhuis Tour vertelt de gids bijzondere verhalen over dit imposante gebouw. Daarna is er eventueel aansluitend een wandeling naar het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

De start is om twee uur in het Stadhuis en de kuier duurt ongeveer anderhalf uur. Opgave vooraf is wenselijk. Dat kan telefonisch op 058-2332350 of per mail aan historischcentrum@leeuwarden.nl.