Grytsje Kingma zingt in de Johanneskerk

Britsum - De Friese troubadour Grytsje Kingma treedt vrijdagavond 23 augustus vanaf acht uur op in de Johanneskerk in Britsum.

Zangeres en liedjesschrijfster Grytsje Kingma schrijft en zingt haar eigen Friese liedjes en treedt daarmee op in Friesland en soms daarbuiten. Haar zang begeleidt ze meestal op gitaar of ze maakt gebruik van begeleidingsbanden (met piano, gitaar, viool en fluiten). De teksten zijn mee te lezen op de beamer en sfeerfolle foto’s illustreren daarbij de liederen. Soms nostalgisch, vaak gevoelig, af en toe met een knipoog. Soms gebruikt ze liedteksten van anderen, of bestaande melodieën.

Ze heeft nauw samengewerkt met dichter/vertaler Atze Bosch. Er staan drie cd’s op haar naam, Wjerlûd, Wytfearen Sjong in nij liet en een liedtekstenbundel, Tûzen dagen. Verder heeft ze meegewerkt aan diverse andere muziekprojecten, waaronder cd-opnames en vertalingen van liederen voor Friese bundels. De Friese taal ligt haar na aan het hart en de rijkdom van It Frysk brengt ze in haar teksten en zang tot uiting.

Tijdens Tsjerkepaad zijn in de St. Johanneskerk de hele maand augustus op de zaterdag en zondag ‘s middags van een tot vijf uur de 13de eeuwse fresco’s te zien, evenals het recent gerestaureerde Hardorff-orgel. Verder zijn er nog de herenbanken, de kansel en de grafzerken. Er is tevens een gratis quiltexpositie van textielkunstenares Suzanne ter Berg-Bosma.

www.grytsjekingma.nl