Kinderboerderij Leeuwarden nog altijd vertrouwd in trek

LEEUWARDEN - Tijden veranderen, maar de jeugd weet nog altijd de weg naar Kinderboerderij Leeuwarden te vinden. Onze redactie sprak beheerder Germ Reitsma over hoe het jaren geleden was en hoe het vandaag de dag is.

Reitsma (50) beheert de kinderboerderij al 29 jaar en put nog steeds veel voldoening uit zijn werk op de unieke locatie in de stad. Het is immers heel bijzonder dat Kinderboerderij Leeuwarden zo dichtbij het centrum te vinden is en daardoor voor velen op loopafstand te bezoeken is.

,,Het spreekt voor zich dat ik graag met dieren en mensen bezig ben. Er is altijd meer dan genoeg te doen waardoor de dagen - het hele jaar door - omvliegen. Naast mij zijn er dagelijks gemiddeld zo'n zes medewerkers in touw. De werkzaamheden zijn hier zeer gevarieerd. Zo steken we veel tijd in de zorg voor dieren en het groen, is er dagbesteding mogelijk, maar ook de speeltoestellen, de gebouwen, de kantine en de bezoekers vragen om de nodige aandacht."

Mobiele telefoons en tablets

Die laatste groep gedraagt zich steeds anders dan voorheen. Reitsma ziet hier een cultuuromslag die alles te maken heeft met de gigantische opkomst van de mobiele telefoons en de tablets.

,,Ik denk dat zo'n beetje elke Leeuwarder in zijn of haar jeugd de kinderboerderij wel een keer heeft bezocht. We hebben daar denk ik allemaal een zelfde soort herinnering aan. We kwamen vanuit de buurt, met school, of toen we heel klein waren met papa, mama, opa, oma of grote broer of zus. Jaren geleden nam men zo af en toe een fototoestel mee en werden 24 of 36 kiekjes geschoten, want dan was het rolletje immers vol. Tegenwoordig wordt alles - en ook bij elk bezoek weer - vastgelegd met de mobiele telefoon en/of tablet. Wat we - helaas - ook meer en meer zien is dat men kinderen steeds minder goed in de gaten houdt. Sommigen hebben hun ogen alleen maar op hun telefoon of tablet gericht in plaats van op de kinderen. Dat brengt met zich mee dat wij daardoor extra belast worden met het tijdig signaleren van het een en ander opdat er geen gekke dingen gebeuren. Zo hadden we onlangs een momentje waarop een pauw door acht kinderen langdurig werd opgejaagd. Gelukkig liep dat goed af en vonden we een luisterend oor bij de verantwoordelijke ouders toen we hen vroegen toch even beter op te letten en hun kinderen tot de orde te roepen."

Dagbesteding

,,Sinds een aantal jaren hebben we een ruimte - voorheen een koeienstal - ingericht als kantine voor personeel en vrijwilligers, waar ook Stichting de Noorderbrug dankbaar gebruik van maakt. Dit is een prachtplek voor participatie van cliënten van deze organisatie. Noorderbrug coördineert vanuit onze kantine wat men zoal kan doen. De een wil met dieren bezig zijn, de ander met tuinieren, weer een ander wil meehelpen in de kantine, maar lekker kletsen aan tafel terwijl er zakjes voer worden gemaakt kan eveneens. Ook buiten De Noorderbrug om kan men zich bij ons op de kinderboerderij aanmelden voor dagbesteding."

Luchtkussen, aangepast toilet en wat je verwachten mag op een kinderboerderij

,,We moeten mee met de tijd en dus staat er tegenwoordig - permanent - een luchtkussen op ons terrein. Een aangepast toilet is onmisbaar en daar beschikken we nu evenzeer over. Voor de rest geldt dat je alle vertrouwde dieren en speeltoestellen bij ons aan kunt treffen. De kinderboerderij is nog altijd in trek en dat is zowel mooi voor ons, maar ook voor de jeugd, die leert omgaan met en respect te hebben voor dieren."

Meer informatie via kinderboerderijleeuwarden.nl en Facebook.com/kinderboerderijleeuwarden

Tekst: Henk Albers