Nieuwe werkwijze personeel MCL voor efficiëntere zorg

Het Medisch Centrum Leeuwarden snoeit in het aantal afdelingen en ‘schotten’ tussen het zorgpersoneel. Voor de patiënt moet dat leiden tot snellere hulp.

De 27 kleinere afdelingen - het MCL noemt ze eenheden - waarin de zorg nu is onderverdeeld, worden per 1 oktober samengevoegd tot 6 grote. Daarbinnen gaan specialisten nauwer samenwerken. Daarnaast krijgen verpleegkundigen meer bevoegdheden. De verwachting is dat het leidt tot snellere diagnoses en dus efficiëntere hulp aan patiënten.

Volgens MCL-bestuurslid Erica Bakkum is het Leeuwarder ziekenhuis een van de eersten in Nederland die op deze manier gaat organiseren. De nieuwe werkwijze leidt volgens Bakkum niet tot ontslagen. Wel moet het zorgen voor meer flexibiliteit en kostenbesparing. Vorig jaar werd bekend dat het MCL in drie jaar tijd 20 miljoen euro wil bezuinigen.

,,Uitgangspunt is dat de patiënt vloeiender geholpen wordt”, zegt Bakkum. Een specialist hoeft binnen de nieuwe, grotere afdelingen niet meer door te verwijzen naar een andere specialist , maar kan direct overleggen met collega’s die al ter plaatse zijn.

De nieuwe zes ‘zorgeenheden’ zijn Acuut, Oncologie, Snijdend, Beschouwend, Hart-Vaat en Vrouw-moeder-kind. In de laatste afdeling zijn bijvoorbeeld gynaecologie en kindergeneeskunde ondergebracht. Een specialisme als longgeneeskunde is vertegenwoordigd in zowel de afdeling Hart-Vaat als binnen de afdeling Beschouwend, waarbinnen ook kwetsbare ouderen worden behandeld. Elke zorgeenheid wordt geleid door twee managers.