Normaal doen en ze bij de strot pakken

LEEUWARDEN - Jan Bruin is sinds dit seizoen de eindverantwoordelijke van Jong SC Cambuur. De all-time clubtopscorer was bij de Leeuwarders als speler actief in de periodes 1991-1995 en 2000-2005. De Amelander is als (jeugd)trainer inmiddels al elf jaar werkzaam bij de geel-blauwen. Onze redactie sprak de clubman na de seizoensouverture van maandagmiddag 12 augustus.

Je bent jaren assistent geweest bij het eerste en nu hoofdtrainer van het tweede. Hoe kijk je daar tegenaan?

,,Ik vond het hartstikke mooi bij het eerste. Je hoort erbij, prachtig. Ik merkte echter dat ik een beetje uitgeblust raakte en dat het tijd was voor verandering. Kijk, ik heb altijd heel veel met jeugd gehad. Ik heb immers jaren in de jeugdopleiding gewerkt, waar ik bijvoorbeeld mannen als Mark Diemers en Lucas Bijker mocht begeleiden." 

Uitgeblust?

,,Ja. Dit was net even het goede moment voor mij om iets anders te gaan doen. In de toekomst zou ik wel bij de hoofdmacht willen werken als eerste assistent, redelijk gelijkwaardig aan de hoofdtrainer. Want dan kan je ook echt - bij wijze van spreken - iemand van de training afpleuren als die de kantjes er vanaf loopt. Als derde assistent kon ik dat niet. In de rol die ik dus had moet je dat ook niet doen. Op de voorgrond treden of een training stopzetten is immers iets wat je aan de hoofdtrainer of eerste assistent overlaat, anders wordt het een kippenhok. Ik kon dus eigenlijk mijn ei niet kwijt en ik zat niet meer vol energie. Nu ik mijn eigen groep heb is me duidelijk dat ik hier echt aan toe was."

De spelersgroep die je nu hebt, wat zijn het voor jongens? 

,,Allemaal jongens met normaal gedrag. Ze zitten niet met telefoons aan tafel als we eten - zitten ook met elkaar aan één tafel - en vermaken zich tijdens voor of na de training met elkaar met een potje kaarten of tafeltennis."

Wat is dan abnormaal?

,,Abnormaal is wanneer je beloftenhuizen (hier wonen drie spelers in een huis met elkaar, red.) klote achterlaat, er spullen ontbreken bij de materiaalman, het alleen maar 'hee broer, hee broer' is en dat soort flauwekul. Deze jongens komen binnen zonder koptelefoons, zonder petjes, zeggen normaal gedag tegen elkaar en laten het spelershome netjes achter. Dat normaal doen zie je in de wedstrijd terug. Bovendien gaan ze goed om met tegenslagen en geven nooit op."

Jij en Foeke hebben hier - neem ik aan - op geselecteerd?

,,We hebben heel veel aanmeldingen gehad, maar we halen niet zomaar iedereen binnen. Prachtige verhalen over hoe exceptioneel goed iemand wel niet is, en dat we die en die moeten halen, daar kunnen we helemaal niks mee. Als ik met iemand praat, met bijvoorbeeld een vader of moeder erbij, heb ik al snel een beeld van zo'n gezin en weet ik met wie ik te maken heb en daar hebben we - naast nadrukkelijke voetbalkwaliteiten - op geselecteerd. Deze jongens - en dat ik vind super - moet ik vaak afremmen, want anders zitten ze elke dag drie keer in het krachthonk hiernaast. Ze hebben een doel en willen ergens voor gaan, en dat zie je op het veld allemaal terug. Ik heb tot nu toe nog niks op ze aan te merken gehad en dat tekent de groep. Dat maakt het mooi."

Wat was jullie verhaal opdat ze hierheen wilden komen?

,,We hebben ze niet met geld overgehaald. Ze investeren allemaal in zichzelf en hopen uiteindelijk het eerste te halen. Ik heb ze duidelijk gemaakt dat ik van ze eis dat ze gasgeven op de training en hun tegenstanders bij de strot pakken in een wedstrijd. Ik heb ook weinig regels en een boetepot bestaat evenmin bij mij. Ze weten dat ze op tijd moeten komen, zich normaal/fatsoenlijk moeten gedragen, geen groepjes moeten vormen en hun best horen te doen. Dat willen ze en daarom zijn ze hier. Zo simpel is het."

Wat wil je dit seizoen bereiken?

,,Ik wil de spelers beter maken én wedstrijden winnen. Dat sommige mensen roepen dat het resultaat ondergeschikt is aan het beter maken van spelers vind ik onzin. Je maakt een speler juist beter doordat hij zijn duels én wedstrijden wil winnen en ook daadwerkelijk wint."

Je bent in elk geval goed begonnen met de competitie

,,De kop is eraf met de 2-1 overwinning op Jong Heracles, en dat is precies waar ik op hoopte. Nu op naar volgende week, dan is er een nieuwe uitdaging bij Jong De Graafschap. We zullen altijd van ons eigen spelletje uitgaan. Als we een keer helemaal koekoek gespeeld worden dan is dat maar zo. We tonen voor niemand ontzag en ik hoef ook niks te weten over een tegenstander. Het is gewoon gáán en bereidheid, dat is het allerbelangrijkste in mijn ogen."

Jong Cambuur komt samen met de tweede teams van Feyenoord, Heerenveen, De Graafschap, Heracles, FC Twente, FC Groningen, Vitesse, Emmen, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle uit in Poule A van de reservecompetitie. 

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut