Pover Cambuur mede dankzij falende arbitrage onderuit op Vijverberg

DOETINCHEM - SC Cambuur is het seizoen 2019/2020 in mineur begonnen. De Leeuwarders kregen op bezoek bij De Graafschap met 2-0 klop.

De manschappen van trainer Henk de Jong brachten aanvallend te weinig en hadden de arbitrage op zijn zachtst gezegd niet bepaald mee.

Wedstrijdverloop

Vanaf de aftrap was het een enerverend duel waarin beide teams de aanval zochten. De Superboeren waren het meest gevaarlijk in de openingsfase. De grootste mogelijkheid was in de tiende minuut dan ook voor de thuisclub; Daryl van Mieghem schoot - geheel vrijstaand - van dichtbij recht tegen keeper Sonny Stevens aan. Op het halfuur poeierde Mohamed Hamdaoui uit een vrije trap de bal via de lat over. De Leeuwarders kwamen tot een redelijke doelpoging van Robert Mühren (kopbal half metertje naast). In de 36ste minuut kregen de geel-blauwen een riante kans; Robin Maulun krulde de bal uit een vrije trap tegen de dwarsligger, terwijl doelman Hidde Jurjus aan de grond genageld stond. Op slag van rust kende arbiter Ingmar Oostrom heel goedkoop (lees: opheffingsuitverkoop) een penalty toe aan de thuisclub. Youssef El Jebli wist wel raad met het cadeau: 1-0. De voorsprong voor De Graafschap was op grond van het vertoonde spel niet onverdiend, de manier waarop ronduit schandalig.

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Zes minuten na de spelhervatting ontsnapte Cambuur in eerste instantie aan een tweede tegentreffer, maar omdat de druk aanhield ging het toch nog mis. Via een door Calvin Mac-Intosch van richting veranderd schot liet Jesse Schuurman doelman Stevens kansloos. Voorts probeerden de manschappen van Henk de Jong er nog wel iets van te maken, maar was het - met name dankzij een te zwak middenveld - in aanvallend opzicht veel te pover. De meest recente geschiedenis werd derhalve herhaald, want de vorige twee edities op De Vijverberg eindigden in dezelfde uitslag als deze avond: 2-0.

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Van Deelen, Mac-Intosch, Schouten, Sambissa, Hoedemakers ('54 Akoy), Jacobs, Maulun ('69 Paulissen), Kallon, Mühren, Korte ('84 Oratmangoen)

Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 El Jebli ('45/penalty), 2-0 Schuurman ('51)

Scheidsrechter Oostrom gaf geel aan Van de Pavert, Van Mieghem, Breinburg (De Graafschap) en Hoedemakers, Maulun, Kallon (SC Cambuur). 

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut