Visumproblematiek voor backpackers in Azië

Aangeboden door: VisumBuitenland.nl

Steeds meer Nederlandse toeristen die door Azië trekken ervaren problemen rondom de vereiste visums. De aanvraagprocedures daarvan zijn de laatste jaren eenvoudiger geworden, maar de handhaving van de visumregels werd juist strikter. Backpackers hebben hier het meeste last van, doordat ze vaak zonder concrete planning reizen.

Visumprocedures zijn eenvoudiger, maar ook strikter geworden

De laatste jaren zijn de aanvraagprocedures voor veel populaire vakantiebestemmingen sterk vereenvoudigd. Maar soms is een eenvoudigere procedure alsnog aanmerkelijk strikter, waardoor deze juist voor nieuwe problemen kan zorgen. In het verleden was het vaak noodzakelijk om een visum te laten aanbrengen in het paspoort. Daarvoor moet het paspoort van de reiziger worden afgegeven bij een consulaat of ambassade, meestal in Den Haag. Tegenwoordig gaan visumaanvragen veelal elektronisch, online. Een zogenaamd e-visum aanvragen gaat dan ook vaak een stuk sneller, kost gemiddeld minder en gaat in elk geval een stuk eenvoudiger. 

Aankomstlocatie en aankomstdatum vooraf vastleggen 

Waar veel reizigers echter geen rekening mee houden, is dat op een ‘ouderwets’ visum dat in het paspoort wordt geplakt vaak geen exacte aankomstdatum en aankomstlocatie staat. De reisplannen konden daardoor in het verleden vaak nog worden gewijzigd na het verkrijgen van een visum. Bij de nieuwe online procedures komen de aankomstlocatie (vliegveld, haven of grensovergang) en de aankomstdatum vaak wél op het visum te staan, precies zoals ze in de aanvraagformulieren zijn ingevuld. Vervolgens worden reizigers verplicht zich ook daadwerkelijk aan deze aankomstdatum en -locatie te houden. De eenvoudige aanvraagprocedure leidt hierdoor in de praktijk tot een veel strikter visumbeleid. 

Vooral backpackers in Azië worden getroffen

De groep reizigers die hiervan de meeste hinder ondervindt zijn backpackers door Azië. In Azië zijn de zogenaamde e-visums gegroeid in populariteit onder de uitgevende landen, maar backpackers klagen dat ze hierdoor niet meer op de bonnefooi kunnen rondreizen. Neem bijvoorbeeld het e-visum voor Vietnam. De overheid van Vietnam raadt aan de aanvraag hiervoor minimaal een week voor aankomst in te dienen. Juist omdat veel andere landen in Azië een soepel visumbeleid hanteren (of hanteerden) is dit onder veel backpackers niet bekend. 

Strikte controle bij het inchecken of boarden 

Hierdoor kan het voorkomen dat ze niet tijdig kunnen inchecken op hun vlucht naar Vietnam (de controle vindt al plaats vóór aankomst in Vietnam). Backpackers die juist wel op tijd een visum aanvragen, willen hun plannen tussentijds nog wel eens wijzigen, wat in het geval van Vietnam niet meer mogelijk is. Ook dan gaat het mis bij het boarden van het vliegtuig naar Vietnam; als de luchthaven van aankomst in Vietnam anders blijkt dan ingevuld, zal de reiziger niet mee mogen. 

Ook problemen bij China, Thailand nog onzeker

Ook het visum voor China is voor backpackers lastig te regelen. Het moet namelijk al voor vertrek in Nederland worden aangevraagd. Dit kan een teleurstelling zijn voor backpackers die gedurende hun trip door Azië bedenken dat ze ook een bezoek willen brengen aan China.

Niet meer visumvrij naar Thailand

Thailand is vooralsnog 30 dagen te bezoeken zonder visum. Reizigers die langer dan 30 dagen in Thailand willen blijven moeten vooraf al een visum regelen, want daarvoor moet een bezoek aan het Thaise consulaat worden gebracht. Het is nog niet precies bekend wanneer, maar binnen één à twee jaar zal ook Thailand een elektronisch visum invoeren. Hiermee wordt het weliswaar mogelijk om vanuit Azië een visum aan te vragen. Wel zal de visumplicht na de invoering van het e-visum waarschijnlijk ook gaan gelden voor een verblijf van minder dan 30 dagen. Reizigers die komend jaar naar Thailand reizen doen er verstandig aan om het nieuws rondom de Thaise visumregels goed te volgen. 

Cambodja en Myanmar bezoeken is gemakkelijker 

Ook Cambodja en Myanmar hebben een eenvoudig online visumprocedure in werking gesteld. Deze procedures worden echter erg snel doorlopen. De meeste visums voor Myanmar en Cambodja worden al binnen 24 uur toegekend. Last-minute reizigers en backpackers zullen hierdoor relatief weinig hinder ondervinden. 

Ook vaccinaties afhankelijk van exacte reisplannen

Behalve de visumvereisten, verschilt ook het vaccinatieadvies per land in Azië. Zo is bijvoorbeeld voor een reis naar Thailand meestal geen vaccinatie voor buiktyfus nodig, maar voor een reis naar Bangladesh meestal wel. Het is belangrijk de vereiste vaccinaties vooraf te bespreken met een specialistische organisatie, zoals Thuisvaccinatie.nl. Welke inentingen precies nodig zijn hangt namelijk niet alleen af van welke landen bezocht worden, maar ook van de duur van het verblijf in elk land, en van de regio’s die bezocht zullen. Backpackers doen er dan ook goed aan om al ver voor vertrek na te denken over de benodigde visums en vaccinaties.