Ruben Brandt, Collector: film vol kunstplezier

LEEUWARDEN - Slieker vertoont vanaf deze week de films Ruben Brandt, Collector en Ballon. Verder staat de seniorenfilm Médecin de campagne op het programma.

Ruben Brandt is een sprankelende hyper-originele art-mystery-thriller, waar zoveel film- en kunstplezier van afspat, dat je er wel vrolijk van moet worden. Alsof Picasso een remake maakte van een James Bond uit de jaren ‘60 met Hitchcock als inspiratie.

Ruben Brandt (een samenvoeging van Rubens en Rembrandt) is een psychotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van kunstdieven. Zelf wordt hij geteisterd door nachtmerries waarin de personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen en achtervolgen. Als therapeutische noodgreep besluit hij om deze 13 meesterwerken te stelen in de hoop op genezing.

Kunst en genrefilms

Bijna in het geheim werkte visueel kunstenaar Krstic aan zijn meesterlijke animatiedebuut, waarin hij het esthetische genot van kunst combineert met de meeslependheid van genrefilms.

Ongekend speels, vanzelfsprekend en bijzonder stijlvol vormen schilderijen van Hopper, Picasso, Warhol e.a. samen met Art Deco reisposters en actie-sequenties uit o.a. ‘Mission Impossible’ zowel het decor, als de personages, als de vaart in het verhaal.

Voeg daarbij de fantastische muziekscore, een ode aan zowel orkestrale filmmuziek als de Britse jaren ’60 popliedjes en je hebt een prachtige, heerlijke, unieke film, bejubeld door critici en publiek gelijk.

Do 18, 20:20 / vr 19, 21:20 / za 20, 21:20 / zo 21, 13:45 / ma 22, 20:30 / wo 24, 20:20

Ballon

Het is 1979 en in de toenmalige DDR verlangen twee families naar vrijheid en een betere toekomst. Ze bedenken een gewaagd plan om met een zelfgemaakte luchtballon naar het Westen te vluchten. ‘Ballon’ is het waargebeurde verhaal van twee families die, ten tijde van de Koude Oorlog, in een race tegen de klok alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. Dit historisch drama toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de geschiedenis. 'Ballon' vliegt weg met je zenuwen!

Do 18, 20:00 / vr 19, 16:00 en 19:00 / za 20, 18:50 / zo 21, 15:45 en 19:45 / ma 22, 20:00 / di 23, 14:30 / wo 24, 20:00

Seniorenfilm: Médecin de campagne

Iedere maand is er een seniorenfilmmiddag met een mooie film tegen een voordeeltarief. Donderdag 18 juli om 14.30 uur is Médecin de campagne te zien.

Jean-Pierre is een huisarts van de oude stempel met een drukke praktijk op het Franse platteland. Als hij zelf ziek wordt komt er tegen zijn zin in een vervanger die door Jean-Pierre flink op de proef wordt gesteld.